KATEGORIJE

Veleposlanik Borisovas u posjetu Rijeci

12.02.2024. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. gosp. Eduardas Borisovas, veleposlanik Republike Litve u Republici Hrvatskoj, u ponedjeljak se na Rektoratu Sveučilišta susreo s rektoricom prof. dr. sc. Snježanom Prijić Samaržijom i prorektoricom za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. sc. Martom Žuvić. U pratnji veleposlanika bila je gđa Giedré Šidagyté-Gudaitiené, prva tajnica pri Veleposlanstvu.

Potaknuti valom migracija i brojnim sukobima na europskoj i svjetskoj razini, sugovornici su se dotaknuli teme odljeva mozgova (brain drain) i razgovarali o tome kako privući strane studente i učiniti studijske programe atraktivnijima i prilagoditi ih suvremenim trendovima na tržištu rada.

Rektorica je spomenula izvrsnu suradnju sa Sveučilištem u Vilniusu i Sveučilištem Vytautas Magnus, Kaunas, posebno u okviru projekta SPEAR. Sudjelovanje riječkog tima znanstvenica u projektu SPEAR donijelo je vrlo dobre rezultate – Sveučilište u Rijeci postalo je prvo sveučilište u Hrvatskoj s Planom rodne ravnopravnosti.

Budući da je veleposlanik jedan od brojnih gostiju koji su s veseljem pratili ovogodišnju Međunarodnu karnevalsku povorku, iznio je svoje oduševljenje Rijekom i očuvanjem tradicionalnih običaja. Posebno je pohvalio značajna ulaganja u transportnu i lučku infrastrukturu, energetski sektor i digitalizaciju, a to je, tvrdi veleposlanik, upravo ono što predstavlja sličnost između naših dviju zemalja.

Spominjući okrenutost Rijeke k turizmu, maritimnom sektoru i zdravstvenom turizmu, veleposlanik je spomenuo kako je farmacija u Litvi usko povezana s konceptom bioloških znanosti, a svake dvije godine u Litvi se okupljaju znanstvenici, izlagači i predstavnici start-up tvrtki koje djeluju u području bioloških znanosti na događaju pod nazivom Life Sciences Baltics.

Kako je od 1992. do 1994. bio otpravnik poslova (Charge d’ Affaires) Republike Litve u tadašnjoj Čehoslovačkoj, vrlo je dobro upoznat s procesom početkom 90-ih godina prošloga stoljeća koji je na kraju doveo do raspada Čehoslovačke na novogodišnju noć 1992. – 1993., kada su nastale dvije nove države: Češka i Slovačka. Tijekom dugogodišnje karijere bio je veleposlanik Litve u Poljskoj, generalni konzul u Rusiji, član Stalnog predstavništva pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, a danas je drugi veleposlanik Litve koji je rezidentan u Zagrebu.

Skip to content