KATEGORIJE

Veleposlanik Bowman posjetio Rektorat Sveučilišta

16.12.2021. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Alan Bowman, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 16. prosinca 2021. u pratnji gđe Ide Mahečić Bajović, savjetnice za politiku, odnose s javnošću i medije. Cijenjene goste na Rektoratu je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, uz prorektoricu za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. sc. Martu Žuvić i voditeljicu međunarodnih odnosa Ninu Kolaković.

Rektorica Prijić-Samaržija ukratko je predstavila aktivnosti Sveučilišta, naglašavajući kako je Sveučilište član Europskog sveučilišta YUFE, što uvelike povećava ulogu Sveučilišta u oblikovanju europskih obrazovnih politika i osnažuje njegov položaj na karti mladih europskih sveučilišta.

Veleposlanik Bowman predstavio je cilj svoje misije u Hrvatskoj, a to su promicanje rodne ravnopravnosti, osnaživanje žena, raznolikost i uključivost, stvaranje održivih demokratskih sustava i promicanje trgovine kao sustava dostupnog svima, posebno ženama. Rektorica je pozdravila takve inicijative jer se one uvelike poklapaju s misijom Sveučilišta, a spomenula je i kako je naše Sveučilište jedino u Hrvatskoj s prihvaćenim planom rodne ravnopravnosti (GEP). Veleposlanik i rektorica složili su se da je potrebno promicati vrijednosti koje će društvo učiniti sigurnijim na duge staze.

Nakon opuštene rasprave veleposlanik se upisao u Knjigu počasnih gostiju.

Tijekom svog boravka u Rijeci, veleposlanik je posjetio i Filozofski fakultet gdje se sastao s izv. prof. dr. sc. Antonijom Primorac, pročelnicom Odsjeka za anglistiku, i Nikolom Tutekom koji, iako nikad nije boravio u Kanadi, podučava o kanadskoj književnosti. Veleposlanik Bowman posjetio je i Ekonomski fakultet gdje je studentima održao predavanje na temu raznolikosti i uključivosti.

Veleposlanik Bowman služio je u Veleposlanstvu Kanade u Tajlandu u Bangkoku od 1997. do 2000. te u Stalnoj misiji Kanade pri Ujedinjenim narodima u New Yorku od 2006. do 2010. U Hrvatsku je stigao 2020., a prije toga je služio je kao ministar-savjetnik i zamjenik šefa misije u Misiji Kanade pri Europskoj uniji u Bruxellesu kao i stalni promatrač Kanade pri Vijeću Europe.

Skip to content