KATEGORIJE

Veleposlanik Indije posjetio Sveučilište

05.05.2021. / vijesti / međ. suradnja

Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u utorak, 4.svibnja 2021. Veleposlanik Indije bio je u pratnji savjetnika za odnose s javnošću i kulturu g. Ivana Delića. Uvažene goste na Rektoratu je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uz suradnike: prorektoricu za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senku Maćešić, dekana Tehničkog fakulteta prof. dr. sc. Duška Pavletića, pročelnika Odjela za fiziku izv. prof. dr. sc. Marina Karuzu i voditeljicu Ureda za međunarodnu suradnju Ivu Tijan.

Rektorica Prijić Samaržija ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, ističući projekte Sveučilišta, kao i uključenje u YUFE i YERUN mreže (europski projekti mreže sveučilišta).

Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju Sveučilišta u Rijeci u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na jačanje bilateralne suradnje sa sveučilištima u Indiji, prije svega u vidu razmjene studenata i znanstveno-nastavnog osoblja.

Veleposlanik je govorio o alternativnim metodama liječenja te kako holistički spojiti zapadnu medicinu s ayurvedskim metodama liječenja, uz napomenu kako je uvidio da je Rijeka grad iznimno otvoren za prihvaćanje ayurvedskih praksi i indijske kulture općenito.

Također se razgovaralo o povezivanju Kalinga Institute of Industrial Technology s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, gdje je riječ vodio dekan Pavletić, spominjući razne mogućnosti suradnje.

Zaključno, veleposlanik je spomenuo Institut NIER – National Institute For Education & Research, vodeći indijski institut za razvijanje i jačanje obrazovanja i istraživačkih djelatnosti u globalnoj sferi – te kako se UNIRI može povezati s Indijom i s ovog aspekta.

Skip to content