KATEGORIJE

Veleposlanik Norveške posjetio Rektorat Sveučilišta

07.11.2023. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Arne Sannes Bjørnstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u utorak, 7. studenog 2023., gdje ga je sa suradnicima ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Veleposlaniku Bjørnstadu ovo je prvi posjet Sveučilištu, a u njegovoj pratnji bili su gosti iz norveškog Ministarstva vanjskih poslova – zamjenik direktora Odsjeka za JI Europu g. Johan Løøv i viši savjetnik u Odsjeku za JI Europu g. Geir Håkon Johansen – te Maja Dodić, viša savjetnica za projekte pri Veleposlanstvu.

Budući da je Sveučilište u Rijeci, s pojedinim sastavnicama, uključeno u provedbu projekata financiranih iz norveških Darovnica (EEA&Norway Grants), sastanak je poslužio za raspravu o mogućnostima financiranja i novim zajedničkim projektima. Tehnički fakultet u Rijeci već je sudjelovao u projektu zelene tranzicije Cost effective Renewable Energy harvesting in Croatian Islands (CRECI), koji se provodio u partnerstvu s Norveškim istraživačkim centrom NORCE, dok je Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (DeltaLab) udružio snage s norveškim partnerima (Snøhetta i DOGA) na projektu ”Osjeti igru” (Sense of Play).

Dekan Tehničkog fakulteta prof. dr. sc. Lado Kranjčević istaknuo je veliki napredak fakulteta u tzv. zelenim projektima u suradnji s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom i drugim partnerima, posebno u korištenju vodika kao zelene energije. S obzirom na to da je Sveučilište u Rijeci postalo dijelom velikog projekta Dolina vodika Sjeverni Jadran, sve je više interesa za povećanje primjene vodika i stvaranje međusobno povezanih vodikovih ekosustava diljem Europe.

Kako se predstavnici norveškog Ministarstva vanjskih poslova bave upravo jugoistočnom Europom, rektorica Prijić-Samaržija istaknula je problem odljeva mozgova u regiji i sve veći broj znanstvenika koji napuštaju balkanske zemlje unatoč svim aktivnostima i pregovorima u sklopu Berlinskog procesa. 

Skip to content