KATEGORIJE

Veleposlanik Slovenije posjetio Sveučilište u Rijeci

11.05.2023. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, u pratnji gđe Tamare Plankar, ministrice savjetnice u Veleposlanstvu, posjetio je Kampus Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 11. svibnja 2023., gdje ga je ugostila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Rektorica Prijić-Samaržija i veleposlanik Dovžan razgovarali su o dosadašnjoj suradnji i mogućnostima za unaprjeđenje suradnje u području znanstveno-istraživačkog rada, a osvrnuli su se i na potencijalne zajedničke projekte i daljnje suradničke inovacije s akademskog (istraživačkog), kulturnog i društvenog aspekta. Veleposlanik Dovžan iskazao je svoje divljenje Rijekom jer, kako kaže, u njoj se sjedinjuju turizam, pomorstvo, kultura i obrazovanje, a unatoč globalnim izazovima grad se nastavlja razvijati.

Rektorica Prijić-Samaržija iskazala je svoje zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom sa slovenskim sveučilištima, naglasivši da se od njih može puno naučiti o sustavu visokog obrazovanja, a često su slovenska sveučilišta poslužila kao primjer promišljenog i pametnog ulaganja u znanost i istraživanje.

Budući da je Sveučilište u Rijeci jedan od partnera koji sudjeluju u velikom projektu Doline vodika Sjeverni Jadran, koja obuhvaća Hrvatsku, autonomnu regiju Friuli Venezia Giulia u Italiji i Sloveniju, rektorica Prijić-Samaržija istaknula je da je to savršena prilika za nova partnerstva sa slovenskim institucijama. Kako ističe veleposlanik Dovžan, ulaskom Hrvatske u Schengen i uvođenjem eura kao službene valute otvorena su brojna vrata za nove inicijative i zajedničke projekte, a plan je da upravo taj projekt Doline vodika dobije i svoj politički krov. U tome bi značajnu ulogu trebala odigrati i Inicijativa tri mora kao politička platforma integriranja srednje i istočne Europe, koja kroz konkretne projekte energetski, prometno i telekomunikacijski povezuje države članice EU smještenih između Jadrana, Baltika i Crnog mora.

Tijekom svojega boravka u Rijeci veleposlanik Dovžan posjetit će i Filozofski fakultet, gdje će sudjelovati u svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća povodom obilježavanja 25. godišnjice Fakulteta.

Skip to content