KATEGORIJE

Veleposlanik Thomas posjetio Sveučilište

07.02.2022. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Simon Derek Thomas, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 7. veljače 2022. Veleposlanik je stigao u pratnji gđe Snježane Vukić, političke i medijske savjetnice u Veleposlanstvu. Veleposlanika je u ime rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija dočekala prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić, uz Dariu Glavan Šćulac i Ninu Kolaković iz Ureda rektorice.

Prorektorica Maćešić ukratko je predstavila rad Sveučilišta u Rijeci, naglašavajući važnost i vrijednost europskih vrijednosti, zbog čega se Sveučilište opredijelilo za dinamičan razvoj, internacionalizaciju i otvorenost stranim studentima, nastavnome osoblju, istraživačima, ali i suvremenim trendovima u visokome školstvu. Sve to moguće je zahvaljujući članstvu u mrežama YUFE i YERUN, a zahvaljujući suradnji s važnim europskim partnerima Sveučilište svakim danom sve više postaje suvremeno europsko sveučilište i centar izvrsnosti unutar regije i šire.

Veleposlanik Thomas istaknuo je četiri glavna područja za suradnju. Uz sektor obrazovanja, koji predstavlja osnovni modus suradnje, naveo je inovacije i tehnologiju, problem sukoba/neslaganja u jugoistočnoj Europi te rad na vrijednostima od zajedničkog interesa (npr. društvena odgovornost, društveni angažman). Kako je veleposlanik iskazao interes i za Centrom za napredne studije jugoistočne Europe, rad Centra predstavila je njegova izvršna direktorica izv. prof. dr. sc. Sanja Bojanić. Kako je biti tzv. research fellow pri CAS-u i što točno istražuju, s veleposlanikom su podijelili Marko Luka Zubčić i Tena Prelec.

Budući da je Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini pokrovitelj četverogodišnjeg projekta UNIGEM (engl. University and Gender Mainstreaming), u kojem kao partner sudjeluje i Sveučilište u Rijeci, Daria Glavan Šćulac, koordinatorica Sveučilišta na projektu, ukratko je predstavila važnost projekta te općenitu uključenost i posvećenost Sveučilišta rodnoj ravnopravnosti u sustavu visokog obrazovanja.

Nakon opuštene rasprave veleposlanik se upisao u Knjigu počasnih gostiju. U sklopu svojeg boravka u Rijeci veleposlanik je posjetio i Kampus Sveučilišta, gdje se sastao s predstavnicima Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka, a obišao je i superračunalo „Buru”. O danu provedenom u Rijeci veleposlanik Thomas kratko je izvijestio i na svom Twitter profilu.

Veleposlanik Thomas dužnost veleposlanika u Hrvatskoj preuzeo je u srpnju 2021. godine, a prije toga obnašao je dužnost veleposlanika u glavnom gradu Zimbabvea.

Skip to content