KATEGORIJE

Veleposlanik Trichilo u posjetu Sveučilištu

10.06.2024. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Paolo Trichilo, veleposlanik Talijanske Republike u RH, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak 10. lipnja. U njegovoj pratnji bile su gđa Patrizia Ruggiero, otpravnica poslova Generalnog konzulata Italije u Rijeci i gđa Ileana Jančić, pomoćnica Generalnog konzula u Rijeci. U ime Sveučilišta u Rijeci uvažene goste dočekali su rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Na početku sastanka rektorica je ukratko predstavila misiju i viziju Sveučilišta u Rijeci, predstavljajući ga kao moderno i otvoreno europsko sveučilište koje njeguje internacionalizaciju te kroz znanstvenu diplomaciju i razgovore s predstavnicima diplomatskoga kora promiče dijalog sa širom zajednicom. Istaknula je kako Sveučilište u Rijeci ima posebno dobru suradnju s geografski najbližim talijanskim sveučilištima (Trst, Udine, Padova), no zahvaljujući članstvu u mrežama kao što su AARC i UniAdrion i brojnim Erasmus i bilateralnim sporazumima suradnja obuhvaća više od 50 talijanskih sveučilišta.

Veleposlanik Trichilo iskazao je veliko zadovoljstvo dolaskom u Rijeku, naglašavajući da upravo Rijeka i Primorsko-goranska županija, koje s Italijom povezuju mnoge veze, predstavljaju vrlo važan grad i regiju za Italiju. Kako kaže, zajednička povijest i geografska blizina temelj su za kvalitetnu provedbu budućih projekata, a spomenuo je i projekt Dolina vodika sjeverni Jadran, međunarodni projekt Hrvatske, Slovenije i Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, čiji je cilj uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika.

Prorektor Zelenika podsjetio je kako Rijeka godinama intenzivno surađuje s Trstom – kako u području kulture tako i u području znanosti i obrazovanja – a ta je suradnja posebno došla do izražaja 2020. godine, kada je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture, a Trst Europski grad znanosti. Sastanak je bio izvrsna prilika i za razgovor o budućnosti Odsjeka za talijanistiku Filozofskoga fakulteta, a o svim izazovima i planovima veleposlanika su obavijestili dekan prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović i pročelnica Odsjeka prof. dr. sc. Corinna Gerbaz-Giuliano.

Sugovornici su se u opuštenoj raspravi prisjetili zajedničkog prijatelja, prerano preminulog bivšeg rektora Sveučilišta u Trstu, Maurizia Fermeglie. Veleposlanik Trichilo upoznao ga je dok je od 2016. do 2020. služio kao veleposlanik u Ljubljani, a istaknuo ga je kao vrhunskog znanstvenika i ključnog čovjeka u pokretanju brojnih istraživačkih inicijativa.

S obzirom na sve zajedničke kulturno-povijesne veze, veleposlanik je na poklon dobio knjigu Fiume Fantastika, nastalu kao rezultat istraživanja fenomena grada Rijeke u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, dok je veleposlanik rektorici poklonio autorsku knjigu I diritti dell’uomo, knjigu o ljudskim pravima koju je napisao prije svoje diplomatske karijere, odnosno dok je kao izvanredni profesor radio na Katedri za ljudska prava pri LUISS-u (Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli).

Veleposlanik Trichilo na dužnost veleposlanika Italije u Hrvatskoj stupio je u ožujku ove godine, a tijekom svojega boravka u Hrvatskoj nastojat će se i dalje zalagati za promociju dobrosusjedskih odnosa i još bolju bilateralnu suradnju između Hrvatske i Italije.

Skip to content