KATEGORIJE

Veleposlanik Voskamp posjetio Sveučilište

09.12.2022. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, posjetio je Sveučilište u Rijeci u petak, 9. prosinca 2022. Veleposlanik je na Kampus stigao u pratnji gospođe Lee Šiljak, više savjetnice za politička pitanja pri Veleposlanstvu, i Milou Makaske, pripravnice u Veleposlanstvu, gdje ih je srdačno dočekala rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Osvrnuvši se na godinu obilježenu ratom u Ukrajini, energetskom krizom i posljedicama klimatskih promjena, rektorica Prijić-Samaržija i veleposlanik Voskamp razgovarali su o tome kako građanima prenijeti pravu poruku, posebice imajući u vidu sukob između moralnih poruka i lažnih vijesti, a složili su se da je potrebno pronaći pravu ravnotežu između optimizma i pesimizma.

Kao stručnjak za diplomaciju i povijest veleposlanik se uvijek rado odaziva pozivima da kao gost predavač studentima prenese svoja znanja i iskustva, a na sveučilištima u Maastrichtu i Groningenu studentima međunarodnog prava objašnjavao je i međunarodne prakse. Prisjećajući se prošlih vremena kada je i sam bio student, a nije bilo mogućnosti mobilnosti, sada je veliki zagovornik mobilnosti studenata i internacionalizacije akademskog života općenito. Nadovezujući se na to, rektorica Prijić-Samaržija povukla je paralelu s idejom integrirane internacionalizacije i istaknula prednosti članstva u YUFE mreži.

U opuštenoj atmosferi rektorica Prijić-Samaržija i veleposlanik Voskamp dotaknuli su se brojnih aktualnih pitanja i izazova suvremenog doba kao što su tzv. woke pokret i cancel culture, pitanje nacionalnog identiteta i osjećaja pripadnosti. Veleposlanik Voskamp ispričao je kako je po dolasku u Hrvatsku shvatio da postoji velika sličnost s Nizozemskom u cjelokupnoj atmosferi i javnom mišljenju.

Veleposlanik Voskamp imenovan je veleposlanikom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj 2018. godine. Iako mu ove godine službeno istječe četverogodišnji mandat, kako bi nadoknadio izgubljeno vrijeme tijekom pandemije, formalno je zatražio da još jednu godinu provede na hrvatskoj adresi. Cilj mu je posjetiti i druge hrvatske gradove i hrvatska sveučilišta kako bi ponovno ojačao veze oslabljene i/ili prekinute tijekom pandemije.

Veleposlanik Voskamp doktorirao je povijest na Sveučilištu u Fiesoleu u Firenci (EUI), a govori čak šest jezika: nizozemski, engleski, francuski, njemački, španjolski i talijanski. Prije dolaska u Hrvatsku bio je zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Nizozemske u Berlinu. Bio je i zamjenik ravnatelja Uprave za europske integracije (Den Haag), a neko je vrijeme boravio i u Düsseldorfu kao generalni konzul Nizozemske.

Skip to content