KATEGORIJE

Velik interes javnosti za predavanje o umjetnoj inteligenciji

08.02.2024. / vijesti / treća dob

U sklopu programa Sveučilišta za 3. dob, kratko besplatno predavanje Inteligentni agenti prof. dr. sc. Ivana Štajduhara koje se održalo u jučer, 7. 2. 2024. u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, izazvalo je veliki interes.

U digitalno doba, polje umjetne inteligencije otvara nove mogućnosti u različitim područjima, dok s druge strane povlači i mnoga etička pitanja. Njezin razvoj možemo već osjetiti i u svakodnevnom životu, stoga ne iznenađuje da tema izaziva i velik interes javnosti. Na predavanju prof. Štajduhara sudjelovalo je osamdesetak polaznika i polaznica Sveučilišta za treću dob, a više o samom predavanju pročitajte u nastavku.

Grana umjetne inteligencije bavi se konceptom stvaranja strojeva koji misle i djeluju kao ljudska bića u racionalnom smislu. Napustivši ideju oponašanja ljudskog mozga, upotrebljive primjene umjetne inteligencije u stvarnom svijetu pojavile su se tek kad se njena definicija ograničila na racionalno djelovanje. Recentni napredak strojnog učenja dodatno je unaprijedio naše spoznaje o izgradnji inteligentnih agenata. Razvijene su potpuno samoučeće tehnike za razvoj inteligentnih agenata koji nadmašuju čak i najbolje igrače na svijetu. Mogu li se ti nalazi prevesti iz svijeta igara u stvarni svijet i iskoristiti za dobrobit čovječanstva, i koliko smo blizu postizanju umjetne opće inteligencije, neka su od pitanja otvorena na predavanju.

Sveučilište za treću dob Sveučilišta u Rijeci redovno održava program za starije od 55 godina s minimalno završenim srednjoškolskim obrazovanjem i obuhvaća kratka predavanja, cikluse predavanja, konverzacijske susrete i umjetničke radionice. Više informacija možete pronaći na linku.

Skip to content