KATEGORIJE

Veliki uspjeh članice MZS-a Sveučilišta u Rijeci

01.04.2020. / vijesti / ostalo

Poznata hrvatska znanstvenica prof. dr. sc. Danica Kragić Jensfelt, profesorica kompjutorskih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu i članica Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, dobitnica je svojevrsnog „znanstvenog Oskara” za 2019. godinu. Njezin je projekt Bimanual Manipulation of Rigid and Deformable Objects odabran kao jedan od 82 projekta iz područja fizičkih i tehničkih znanosti koje će financirati Europsko istraživačko vijeće (ERC).

Napredna nepovratna sredstva ERC-a (advanced grants) mogu se dodijeliti u iznosu do 2,5 milijuna eura na razdoblje od 5 godina (razmjerno za projekte manjeg trajanja).

Profesorica Kragić Jensfelt prošle je godine predložena i u Nadzorni odbor tvrtke H&M. Hrvatsku znanstvenicu u Nadzorni odbor švedske multinacionalne kompanije predložio je njegov predsjednik Stefan Persson, sin osnivača kompanije Erlinga Perssona, a članicom NO-a imenovana je početkom svibnja 2019.

Danica Kragić Jensfelt prodekanica je na Fakultetu računalnih znanosti i komunikacija na KTH-u, direktorica je Centra za autonomne sustave te članica Švedske kraljevske akademije, a nalazi se i u Nadzornom odboru kompanija SAAB i FAM koje su u vlasništvu zaklade obitelji Wallenberg, jedne od najmoćnijih švedskih obitelji. Osim toga, od siječnja 2018. godine koordinatorica je velikog švedskog nacionalnog projekta na području umjetne inteligencije.

Skip to content