KATEGORIJE

Više od 800 znanstvenika u Rijeci!

19.06.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

U Rijeci ovih dana boravi više od 800 sudionika jedne od najvećih međunarodnih konferencija na ovim prostorima – International CEEISA-ISA 2024 Conference s temom Knowing the Global-local: Imagining Pasts, Debating Futures. Konferencija, koja se održava od 18. do 21. lipnja, okupila je sudionike iz čak 65 zemalja – stručnjake iz područja politologije i međunarodnih odnosa, koji ovoga tjedna na Sveučilištu u Rijeci raspravljaju, surađuju i sudjeluju na brojnim sesijama, radionicama, panel-raspravama, okruglim stolovima… Konferenciju je službeno otvorila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a svečano otvorenje održano je u srijedu, 19. lipnja 2024. u ex Exportdrvu na Delti.

Glavni organizator konferencije je International Studies Association (ISA), najstarije i najveće profesionalno udruženje za interdisciplinarno proučavanje međunarodnih odnosa i njegov regionalni partner Central and Eastern European International Studies Association (CEEISA), u suradnji sa Sveučilištem u Connecticutu i lokalnim partnerskim institucijama – Centrom za napredne studije jugoistočne Europe i Sveučilištem u Rijeci. Konferencija je platforma za predstavljanje najnovijih istraživanja o srednjoj i istočnoj Europi, prilika za rasprave, prezentacije radova, panele, okrugle stolove, radionice… U sklopu konferencije Rijeku će ovoga tjedna posjetiti više od 800 sudionika, čime je ova konferencija najveće okupljanje stručnjaka za međunarodne odnose u Hrvatskoj do sada. Osim službenog otvorenja na Delti, većina se programa događa na sveučilišnom Kampusu na Trsatu.

Misija je ove konferencije povezati znanstvenike i znanstvenice iz srednje i istočne Europe s globalnom zajednicom. Zajednička međunarodna konferencija CEEISA-ISA 2024 predstavlja jedinstvenu priliku za okupljanje istaknutih stručnjaka iz područja političkih znanosti i međunarodnih odnosa iz cijeloga svijeta. Cilj je predstaviti najnovija istraživanja o srednjoj i istočnoj Europi te dalje raspravljati o stanju tih disciplina u širem području. Politika proizvodnje znanja oblikuje razumijevanje svjetske politike i znanstvenih praksi. U međunarodnim studijama često se uspostavljeni analitički okviri i razlika između lokalnog i globalnog uzimaju zdravo za gotovo. Oni odražavaju epistemološke autoritete koji proizlaze iz društvenih i materijalnih hijerarhija. Takve strukture stvaraju i discipliniraju političke imaginacije i oblikovanje politika, podupiru interpretacije aktualnih događaja čak i kada se tvrdi nepristrano stručno mišljenje. Glavna tema konferencije nastoji razjasniti politiku znanja i procese kreiranja politika u stvaranju globalno-lokalnog.

Na Svečanom otvorenju, održanom u ex Exportdrvu pozdravnim su se govorima obratili, redom: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Conneticutu prof. dr. sc. Radenka Marić, predsjednik CEEISA-e prof. dr. sc. Filip Ejdus, izvršni direktor ISA-e prof. dr. sc. Mark A. Boyer, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula. Otvorenju je nazočila i Diana Mance, ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske.

Iznimno mi je drago što je Sveučilište u Rijeci ovih dana mjesto kolektivne kreativnosti i mudrosti. Mi samo danas na simbolički važnom mjestu, koje slavi rad, u nekadašnjem lučkom skladištu drva; ponosno smo ovom zgradom, koja je postala jednim od simbola našega grada. Također smo na mjestu gdje se naša Rijeka, po kojoj je i grad dobio ime ulijeva u more i gdje se slatka voda miješa sa slanom. Kao Sveučilište smo mladi i lani smo slavili tek 50 godina, ali tradicija visokog obrazovanja u ovom gradu traje već 390 godina. Ponosni smo i članovi YUFE saveza i budućnost europskih mreža sveučilišta ulažemo mnoge nade i napore. Mislimo o sebi kao o lokalnom centru demokracije te želimo poticati zdravu zajednicu, dobrobit i održivost, rekla je uvodno rektorica Prijić Samaržija. Iznimno sam počašćena što su danas sa nama kolege sa Sveučilišta u Conneticutu s kojim smo jučer potpisali i Sporazum o suradnji. Ova je konferencija od veliko g značaja za Sveučilište u Rijeci, a njen relevantan program potaći će znatiželju brojnih prijavljenih sudionika. Velika pohvala i zahvala glavnim organizatorima i svima onima koji su u organizaciji sudjelovali, dodala je.

Rektorica Marić čestitala je Sveučilištu u Rijeci na domaćinstvu: Ovako veliko događanje nije lako organizirati te zahvaljujem na tome svim našim partnerima. Znanošću i obrazovanjem bavimo se radi budućnosti – upravo radi naših studenata, jer oni su naša budućnost. U našem Sveučilištu u Conneticutu imamo snažan Institut za ljudska prava, ali i iznimno snažno cijenimo akademski sport! Zato smo već drugu godinu prvaci u košarci!, kazala je Marić, čestitala svojem kolegi s njihovog Odsjeka za geografiju Marku Boyeru (inače izvršnom direktoru udruženja ISA) te ga, stavljajući m u šaljivom tonu šiltericu na glavu, simbolički proglasila šampionom i tako mu iskazala zahvalnost i priznanje za dosadašnji rad i organizaciju ove konferencije.

Ovo je najveća konferencija u široj regiji, a potreba za njenim organiziranjem više je očita s obzirom da smo nažalost svjedoci pada demokratskih vrijednosti u nekim područjima pa čak i ratu na tlu Europe!, istaknuo je prof. Ejdus.

Prof. Boyer zahvalio je Sveučilištu na toploj dobrodošlici te dodao: Dobri i kvalitetni ljudi trebaju raditi u znanosti i trebaju poučavati mlade… Nebitno odakle dolaze; uvijek moraju pronaći zajedničke jezike s intelektualcima diljem svijeta, nezavisno o trenutnim političkim zbivanjima na područjima s kojih oni dolaze.

Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci imaju čvrste veze i izvrsnu suradnju. Siguran sam da se svi mi ovdje zalažemo za promociju mira i europskih vrijednosti, no očito je da su ovakve konferencije nužne i da aktualne političke i međunarodne teme zaslužuju raspravu na akademskom nivou i znanstveni pristup. Želim vam uspješan rad i da iz Rijeke ponesete lijepe uspomene, kazao je gradonačelnik Filipović.

Potičem vas da na konferenciji iznesete svoja različita razmišljanja i poglede i da raspravljate o njima, a sve u cilju bolje međusobnog razumijevanja. Slažemo se kako je inkluzivna i održiva budućnost ono čemu težimo, ali svjedoci smo nažalost novih geopolitičkih tenzija. Imamo odgovornost da rješenja tražimo i ista promoviramo. Vaša ogromna prisutnost na ovoj konferenciji pokazatelj je vaše angažiranosti i aktualnosti ovih tema, zaključio je zamjenik župana Mamula.

Prof. dr. sc. Jesica Pisano, New School for Social Research in New York City održala je plenarno predavanje naslova ”O odgovornosti intelektualaca: Epistemički resursi u doba rata”, u kojem je započela raspravo o odgovornosti sveučilišnih nastavnika u poučavanju o aktualnim ratnim zbivanjima u svijetu; osvrnula se na recentne primjere prosvjeda studenata u SAD-u zbog rata u jednom području, dok se primjerice zbog ratovanja na drugim područjima nije prosvjedovalo. Otkrila je u kojim se dilemama našla kao sveučilišna profesorica te postavila pitanje kakve nam to naočale trebaju da uočimo ozbiljnost i stvarnost rata, bio on u Ukrajini ili na Bliskom istoku ili negdje drugdje? Raspravu je nastavila u interakciji s publikom.

Uslijedio je prijamni domjenak za sudionike konferencije, a radni se dio nastavlja tijekom idućih dana na Kampusu.

PROGRAM KONFERENCIJE

Skip to content