KATEGORIJE

Počasni profesor Vladimir Parpura drugi u svijetu po stručnosti o astrocitima

24.08.2022. / vijesti / naši ljudi

Prof. dr. sc. Vladimir Parpura, dr. med., profesor na Odjelu za neurobiologiju na Državnom sveučilištu u Birminghamu, Alabama te počasni profesor Sveučilišta u Rijeci, proglašen je drugim na svijetu po stručnosti o astrocitima, velikim stanicama središnjega živčanog sustava, zvjezdasta oblika, koje nisu živčanog podrijetla. To priznanje znači da je Parpura bolji od više od 70 000 svojih vršnjaka, a nalazi se iza prvoplasiranog dr. Alexa Verkhratskyja.

Parpura je naveden kao drugi najcitiraniji stručnjak u svijetu za astrocite – jednu od četiriju vrsta glijalnih stanica koje se nalaze u cijelom središnjem živčanom sustavu – na temelju svojih istraživanja u poddisciplini tijekom posljednjih deset godina i analize baze podataka PubMed.

Parpurin rad na proučavanju astrocita započeo je prije gotovo tri desetljeća. S velikim interesom za važnost astrocita u moždanoj signalizaciji otkrio je signalni put posredovan glutamatom astrocita i neurona iliti gliotransmisiju, što je postavilo temelje za buduća istraživanja astrocita i susjednih neurona i glije. „To otkriće dovelo je do koncepta tripartitne sinapse pri čemu astrociti, otpuštanjem gliotransmitera, mogu modulirati sinaptički prijenos i plastičnost”, objašnjava Parpura.

Parpurin rad važan je za razumijevanje poremećaja živčanog sustava, ali i za ljudsko zdravlje općenito. Istraživanja o ulozi središnjeg živčanog sustava u sveukupnom zdravlju postaju sve važnija – kako u kliničkoj praksi tako i u akademskim istraživanjima. U svojih 15 godina provedenih na Državnom sveučilištu u Birminghamu Parpura je objavio više od 150 znanstvenih publikacija, koautor je dviju knjiga, a bio je i jedan od urednika pet knjiga o astrocitima.

Skip to content