KATEGORIJE

Vodik i globalno zagrijavanje: što nas čeka u budućnosti?

07.12.2022. / vijesti / znanstvenici

Prof. dr. sc. Maurizio Fermeglia, redoviti profesor na Fakultetu za inženjerstvo i arhitekturu Sveučilišta u Trstu i bivši rektor Sveučilišta u Trstu, održao je predavanje na temu „Hydrogen and global warming: the energy carrier of the future” u prostoru Akvarija na Kampusu Sveučilišta. Istaknutog predavača i sve prisutne u ime Sveučilišta u Rijeci pozdravila je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a raspravu nakon predavanja moderirao je prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Dok se Europa i svijet bore s namjerom da pruže pouzdanu opskrbu energijom i daju svoj doprinos u borbi s klimatskim promjenama, profesor Fermeglia naglasio je da moramo biti svjesni budućih scenarija na temelju energetskih, ekonomskih i ekoloških pokazatelja.

Predavanje je započelo analizom učinaka globalnog zatopljenja i njegovih utjecaja na okoliš, počevši od podataka o koncentraciji ugljičnog dioksida u atmosferi pa sve do porasta temperature zraka i vode, a spomenuti su i drugi utjecaji na okoliš izazvani emisijama stakleničkih plinova: podizanje razine mora, topljenje ledenjaka i permafrosta te promjena u produktivnosti biljaka.

S obzirom na to da postoje različiti izvori i nositelji energije, profesor Fermeglia dotaknuo se i teme vrednovanja proizvodnje i potrošnje energije, posebno naglašavajući porast svjetske populacije i potrebu za što boljim životnim uvjetima. Predavanje je također dalo uvid u pozitivne i negativne strane korištenja vodika kao nositelja energije.

Osvrnuvši se na predviđanje Johna Beddingtona o „savršenoj oluji” koja bi 2030. trebala zahvatiti svijet zbog nestašice hrane te troškova vode i energije, profesor Fermeglia istaknuo je kako se moraju identificirati najbolji procesi koji mogu proizvesti energiju s maksimalnom učinkovitošću i minimalnim utjecajem na okoliš. Ako to ne učinimo, poželjni gospodarski razvoj bit će ugrožen, a loše odluke cijeloga društva mogle bi nepovratno utjecati na prirodnu ravnotežu našeg planeta.

Skip to content