KATEGORIJE

YUFE Full Open Science (FOS)

21.05.2022. / vijesti / Otvorena znanost

YUFE pilot projekt Full Open Science (FOS) dio je aktivnosti YUFE mreže te ima za cilj promovirati otvorenu znanost kao „kulturnu promjenu“ u YUFE partnerskim institucijama.  Pilot projekt traje do 31. svibnja 2023., do kada se moraju ispuniti određeni zahtjevi za dobivanje YUFE oznake FOS-a.

Cilj poziva je potaknuti najmanje 30 istraživačkih timova u YUFE mreži da se posvete publikacijama otvorenog pristupa, otvorenim FAIR istraživačkim podacima, građanskoj znanosti i drugim aktivnostima otvorene znanosti.

Istraživački timovi ne moraju se u potpunosti baviti praksama otvorene znanosti na početku poziva, ali će morati postići određene mjerljive rezultate tijekom razdoblja navedenog u pozivu kako bi dobili YUFE oznaku FOS-a. Poziv FOS-a upućen je istraživačkim timovima, a ne pojedincima, no individualna predanost otvorenoj znanosti ključna je za cijelu istraživačku skupinu. 

Pozivu možete pristupiti na linku: FOS Call at YUFE – Form – Google obrasci, a rok za prijavu je 30. svibanj 2022. godine.

(Poziv je na engleskom jeziku i ispunjavanje može trajati do najviše 10 minuta.) 

Iznimno nam je važno prepoznati istraživačke skupine na Sveučilištu u Rijeci koje svojim aktivnostima na području otvorenog pristupa i otvorene znanosti konkuriraju svjetskim i hrvatskim timovima.  

Svi zainteresirani timovi za podršku u provođenju praksi otvorene znanosti mogu se javiti Centru za otvorenu znanost (COZ-u) Sveučilišne knjižnice Rijeka na mail adresu coz@svkri.uniri.hr

Osim sudjelovanja u projektu, istraživačke skupine koje se prijave na FOS bit će dio UNIRI Open Science Community – zajednice koju pokrećemo i okupljamo a upravo radi važnosti promidžbe i primjera dobre prakse u provođenju otvorene znanosti.  

Skip to content