KATEGORIJE

YUFE jačanje poduzetničkih i inovacijskih aktivnosti sveučilišta

30.11.2021. / vijesti / yufe

Od 29. studenog do 1. prosinca 2021. na Sveučilištu Carlos III u Madridu održavaju se sastanci predstavnika 10 sveučilišta YUFE mreže europskih sveučilišta usmjereni na područje poduzetništva i inovacija. YUFE temelji svoje aktivnosti na suradnji između visokoobrazovnih institucija, javnog i privatnog sektora te građana regija u kojima YUFE sveučilišta djeluju. Za jačanje kapaciteta za poduzetničke i inovacijske aktivnosti na YUFE sveučilištima je u manje od dvije godine, putem prijava na kompetitivne pozive, mreža osigurala sredstva Europske komisije za čak četiri projekta: sam YUFE (program Erasmus+) te projekte DIOSI (Obzor 2020.), YUFERING (Obzor 2020.) i Inno4YUFE (Obzor Europa – EIT HEI Initiative).

Na sastancima u Madridu partneri u poduzetničkim i inovacijskim aktivnostima YUFE mreže razgovaraju o sinergijama i komplementarnostima aktivnosti kroz te projekte, kao i o viziji razvoja YUFE mreže do 2030. godine. Posebno se razgovara o programima YUFE Inovacijskih platformiYUFE Izazova za međunarodne timove studenata, YUFE Poduzetničkih inicijativa, o stvaranju YUFE modela doktorskog obrazovanja uz osposobljavanje u poduzetničkim vještinama i otvorenim inovacijama, ujedinjavanju inovacijskih ekosustava i osposobljavanju studenata i znanstvenika za primijenjena istraživanja usmjerena na rješavanje društvenih izazova, te aktivnostima usmjerenima na jačanje suradnje u regionalnim inovacijskim ekosustavima putem „obrnutog“ transfera znanja. Sveučilište u Rijeci na potonjem području kroz YUFERING projekt koordinira mrežu 30-ak YUFE stručnjaka za transfer znanja, koji su se 29. studenog u Madridu okupili na prvoj godišnjoj konferenciji, održanoj u hibridnom formatu.

Predstavnici Sveučilišta u Rijeci na sastancima u Madridu su prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte, Aleksandar šušnjar, YUFE institucijski koordinator, Tea Dimnjašević, suradnica na YUFE projektima i dr. sc. Ani Gerbin, koordinatorica za programe transfera znanja u STEP RI znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content