KATEGORIJE

YUFE pokreće Marie-Sklodowska-Curie poslijedoktorski program

05.09.2022. / vijesti / eu projekti

Sveučilišta YUFE mreže s ponosom najavljuju još jedan značajan korak na svom putu ka tomu da postanu pravo europsko sveučilište. Projekt YUFE4Postdocs nedavno je odobren s izvrsnom ocjenom od 97 bodova od ukupno 100 bodova na vrlo kompetitivnom natječaju Marie Curie Sklodowska Action COFUND iz programa Obzor Europa, a započet će u siječnju 2023.

Poslijedoktorski program potiče plan istraživanja i inovacija YUFE mreže te će zaposliti, ugostiti i obučiti 51 poslijedoktoranda u različitim disciplinama. Ti će poslijedoktorandi definirati i razviti svoje istraživačke projekte pod okriljem urbanih prilika i izazova unutar glavnih područja YUFE-a: održivost, digitalno društvo, dobrobit građana i europski identitet. Svoje projekte provodit će potpuno samostalno, boraveći na sveučilištu domaćinu po vlastitu izboru. Kao začetnici istraživačkog ekosustava YUFE-a oni će također poticati istraživačku suradnju sa suorganizatorom na partnerskom sveučilištu YUFE. Privlačne 36-mjesečne pozicije bit će ponuđene na svim YUFE sveučilištima nakon dvaju otvorenih poziva, prvog u travnju i drugog u listopadu 2023., pozivajući kandidate iz Europe i svijeta.

Projekt YUFE4Postdocs nov je i ambiciozan:

1. Postupak odabira temelji se na kvalitativnim načelima procjene istraživanja i uključuje neakademske dionike, a istovremeno djeluje u duhu Marie Sklodowska-Curie aktivnosti.

2. Njegov opsežan program obuke, usklađen s YUFE-ovom misijom o uključivosti i utjecaju na društvo, potiče razvoj vještina za interakciju s društvenim dionicima i odgovor na njih te za način razmišljanja prema otvorenoj znanosti i inovacijama. Deset gradskih vijeća i šest poslovnih organizacija pridonijet će razvoju obuke i mentorstvu ili pronalaženju mentora za istraživače, u stupnju i intenzitetu koji poslijedoktorandi smatraju prikladnim za svoj projekt.

Evo što o projektu kaže Anne Adams iz Odjela za istraživanje i inovacije Sveučilišta u Antwerpenu, institucije koordinatora projekta: „YUFE4Postdocs namjerava postaviti novi standard za istraživačku obuku unutar mreže, pa čak i izvan nje. Utjecat će na gradove, regije, zajednice i građane ostvarujući visokokvalitetne znanstvene rezultate s kratkoročnim i dugoročnim utjecajem na društvo.

Projekt će utjecati i na same poslijedoktorande. Uz projekt YUFE4Postdocs YUFE sveučilišta i njihovi partneri žele oblikovati istraživače ‘spremne na budućnost’. To su pojedinci otvorena uma i željni znanja, koji mogu graditi karijere unutar i izvan sveučilišta.”

Skip to content