KATEGORIJE

Zahvala partnerima na projektu

17.10.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

„Moje mjesto pod suncem“ program je socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima, a projekt već šest godina provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) Rijeka.

Program pruža sustavnu razvojnu podršku djeci u stjecanju znanja i vještina te im omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile teško dostupne. Također, ovaj program podrazumijeva inkluziju socijalno ugrožene djece i osmišljen je kako bi djeci lošijeg socio-ekonomskog položaja, koji žive u nepovoljnijim životnim  prilikama, osigurao poticajno okruženje u kojem bi imali priliku sudjelovati u aktivnostima koje im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti.

Kroz ovaj program djeca dobivaju pomoć u učenju, sudjeluju u raznim kreativnim radionicama, poput onih kulinarskih, plesnih, glumačkih i informatičkih, a održavaju se i različite radionice održivog razvoja, za njih se organiziraju razni izleti kao i posjeta muzejima, kazalištu, kinu i raznim izložbama. Također, kroz program, djeca mogu boraviti i u dnevnom boravku.

Kako je istaknula voditeljica projekta „Moje mjesto pod suncem“ Ana Karakaš Izložba zahvale se postavlja povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i prilika je za zahvaliti svima, i javnom i privatnom sektoru što su se uključili i donirali svoje vrijeme, usluge i sredstva. „Osim same zahvale na ovaj način želimo i senzibilizirati i mobilizirati građane da aktivno pristupe rješavanju problema siromaštva i socijalne isključivosti gradeći društvo jednakih mogućnosti u kojem svako dijete ima šansu za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne uvjeta u kojima živi“.

Centar za kulturu dijaloga je u 2020. godini započeo kampanju „Moje mjesto pod suncem“ s ciljem prikupljanja sredstva za uređenje i opremanje prostora površine 370 kvadratnih metara u kojem će se kvalitetnije provoditi program. Prostor je Centru ustupilo Sveučilište u Rijeci, te je program „Moje mjesto pod suncem“ postao stručna baza Učiteljskog fakulteta, čime će se rad udruge na socijalnom uključenju deprivirane djece dodatno osnažiti i usustaviti. Od 17. listopada 2020. kada je započelo prikupljanje sredstava, pa do kraja 2020. godine prikupljeno je ukupno 771.000,00 kn. Udruga je i u 2021. godini nastavila s kampanjom, kako bi prikupila potrebnih 1.200.000,00 kuna, što su na kraju i ostvarili te su otvorili svoj novouređeni prostor.

Tijekom posljednje četiri godine, Grad Rijeka je za ovaj program izdvojio iznos od 110.000,00 kuna, a u 2020. i 2021. godini Grad je u potpunosti financirao izradu projektne dokumentacije (izvedbeni projekt s opremanjem, troškovnik i projekt signalistike) u ukupnom iznosu od 84.375,00 kuna.

„Ovaj projekt promiče sve one vrijednosti koje zastupamo, a to su otvorenost, tolerancija i uključivost, vrijednosti koje su dio ovoga grada i njegovih građana“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović i zahvalio svima uključenima na motiviranosti i humanosti. „Nadam se suradnji na ovom projektu i u budućnosti jer ne sumnjam u entuzijazam i radni elan svih uključenih u ovaj projekt“, dodao je Filipović.

Riječi hvale za provedbu projekta imale su i pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač i pomoćnica rektorice Sveučilišta u Rijeci za institucijske kapacitete i politike prof. dr. sc. Sanja Barić, dok se svim donatorima, još jednom zahvalio i Goran Abramović osnivač zaklade „Vincero“.

„Osim što želimo poduprijeti ovaj hvalevrijedan projekt, donacijama želimo pokazati i kako nije obaveza samo lokalne jedinice ili države, već je i obveza svih nas građana i privatnog sektora da se uključimo u ovakva projekte koji su na dobrobit našoj zajednici“, rekao je Abramović.

Osim kratkoročnih, projekt „Moje mjesto pod suncem“ ima i dugoročan očekivani učinak za zajednicu, a to je smanjenje prijenosa siromaštva s generacije na generaciju i smanjenje ovisnosti o sustavu socijalne skrbi jačanjem najslabijih karika društva, te stvaranje produktivnih i radno aktivnih mladih ljudi koji će doprinositi razvoju lokalne sredine.

Podsjetimo, Sveučilište u Rijeci prepustilo je prostor na Pećinama u Ulici Janka Polića Kamova 19 Udruzi Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) za razvoj programa Moje mjesto pod Suncem. Radi se o prostorijama nekadašnjeg Tehnološko-inovacijskog centra (TIC-a), koji je preuređen za potrebe rada Udruge.

Skip to content