KATEGORIJE

Zakopana vremenska kapsula na Kampusu

24.04.2021. / vijesti / kampus epk

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, danas, 24. travnja 2021. održano je svečano otvaranje ploče s natpisom na lokalitetu gdje je pohranjena vremenska kapsula programskog pravca ”27” susjedstava projekta ”Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020”. Kapsula je zakopana duboko u zemlju na travnjaku između zgrada Sveučilišnih odjela i Učiteljskog fakulteta te je pokrivena grotom kastavskog sivca na kojoj se nalazi informativna ploča.

Otvaranju su prisustvovali:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima
Irena Kregar Šegota, direktorica agencije Rijeka 2020, d. o. o.
Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca ”27 susjedstava”

Rektorica Prijić Samaržija uvodno se obratila u ime Sveučilišta, kao domaćina ovog otvaranja i samog lokaliteta: ”Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu EPK, posebice u ovom programskom pravcu, gdje je i Kampus bio jedan od tih 27 susjedstava. Aktivnostima ovog programskog pravca stvorene su nove mreže veza i poznanstava. Naš kampus kreativni tim, sigurna sam, nastavit će i dalje s kreativnim radom, podupirući događanja u znanosti, umjetnosti i kulturi”.

Prof. Jurdana Šepić navela se sve projekte an kojima je KKT sudjelovao te otkrila, ali dakako samo elementarno, kako se u kapsuli, stavljena od strane Sveučilišta, nalazi jedna lijepa grupna fotografija i poruka za generacije, koje će kapsulu otvoriti na današnji dan, 24. travnja za točno 100 godina. ”Ispod nas je znak i na njemu kamen, a nama ostaje rad i smiješak!”, zaključila je.

Direktorica Rijeka 2020 Kregar Šegota istaknula je: ”Ovaj projekt broji svoje zadnje dane, a na njegovome početku nismo ni slutili koliko će ovaj programski prava – ”27 susjedstava” biti uspješan”. Zahvalila je i tvrtki OTK d. o. o. na donaciji i postavi kamena sivca koji prekriva kapsulu.

Ravnateljica Radić Štivić obratila se u ime Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine te zahvalila svim sudionicima na projektu.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je upravo u ovom programskom pravcu najizraženija europska komponenta, jer primjerice otok Unije našao je kao jedno od susjedstava svojeg partnera u jednom finskom gradiću ili npr. selo Gornje Kuti u 6-milijunskog regiji u Poljskoj.

Nakon prigodnih obraćanja službeno je otvorena ploča s natpisom i uputom kako vremensku kapsulu treba otvoriti za točno 100 godina.

U vremensku kapsulu pohranjene su poruke za buduće naraštaje. U njoj je ostavljena poruka nekim budućim arheolozima, antropolozima i povjesničarima budućnosti svima koji su sada i ovdje, o gradu Rijeci u 2020. godini, o svakom pojedinom susjedstvu, o životima i o ideji budućnosti kako je vidimo iz ove sadašnje perspektive.

Vremenske kapsule poput malih fragmenta nekadašnje stvarnosti potvrđuju ili osporavaju neke povijesne činjenice, istovremeno njihovo otkrivanje uzbuđuje i daje priliku da se još bolje shvati pogled u vlastitu prošlost, sadašnjost i budućnost.

Kada je započeo proces nastajanja programa Rijeka 2020 i programskog pravca 27 susjedstava, u tom trenutku Europska unija brojala je 28 članica, po čemu su susjedstva i nazvana, njih 27 + Hrvatska 28 članica. Nedugo zatim svijet je svjedočio Brexitu i izlasku Velike Britanije iz Unije. Početna pozicija u potpunosti je izmijenjena i sam naslov je dobio drugačija značenja i poruke. Uslijedila je i svjetska pandemija koja se u velikoj mjeri odrazila i na sam program, rad u zajednicama i sveopću obustavu mobilnosti. Usprkos svemu život i svi sastojci života u koji ulaze kultura i umjetnost našli su svoj put ka nastavku i realizaciji programa. Sva susjedstva realizirala su svoje programe, uspostavila svoja nova europska prijateljstva i nadalje nastavljaju razvijati svoje inicijative nastale u sklopu programskog pravca 27 susjedstava.

Svako od susjedstava pohranilo je svoje „poruke za budućnost“, ideje, želje, sjećanja, pitanja koja su osmislili s pažnjom i nadom da će na ovom prostoru i dalje biti života i da će njihova susjedstva i dalje biti na toj karti budućnosti sačuvana u svojoj autentičnosti. Period od 100 godina je i kratko i dugo razdoblje te se nadamo da će svi koji će ga živjeti na ovim prostorima s pažnjom brinuti o ponajviše o prirodi.

Skip to content