KATEGORIJE

Započela trodnevna YUFE Townhall konferencija

16.02.2023. / vijesti / yufe

Večernjim prijmom za 100-tinjak sudionika iz raznih zemalja Europe, održanim u srijedu, 15. veljače 2023. u Palači Šećerane – Muzeju grada Rijeke, započela je trodnevna konferencija YUFE Townhall 2023. Brojni ugledni gosti raspravljat će o perspektivama visokog obrazovanja u Europi, promjenama u visokom obrazovanju i mogućnostima europskih sveučilišnih saveza.

Sudionike su u Palači Šećerane pozdravili:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
g. Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana
gdja Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke
gdja Daniela Trani, direktorica YUFE saveza

Nadam se ugodnom druženju i razmjeni ideja i razmišljanja, kako formalno u raspravama, tako i neformalno na druženjima. YUFE Townhall konferencije važne su nam, kako za retrospektivno sagledavanje postignutoga u naše savezu, tako i za promišljanje budućnosti. Želimo kroz internacionalnu razmjenu ideja i primanje imputa svih naših dionika, razvijati naš utjecaj na jačanje europskog prostora visokog obrazovanja, ali i europskog društva u cjelini. Naši riječki parteri izuzetno intenzivno podupiru YUFE i zahvalni smo im na tome! Europska sveučilišta, uvjereni smo, trebaju postati katalizatorom promjena, jer svi težimo mirnom i prosperitetnom svijetu, istaknula je direktorica Trani.

Pozdravljam vas u ime župana Zlatka Komadine, Primorsko-županije i svoje osobno. Želim svima toplu dobrodošlicu u Rijeku i u našu Županiju, posebno onima koji su ovdje prvi put. Ponosni smo što je Sveučilište u Rijeci dio YUFE saveza i želimo uspješan rad ovogodišnjoj konferenciji, kazao je zamjenik župana Mamula te iskoristio prigodu i da čestita Sveučilištu u Rijeci 50. obljetnicu osnutka te rektorici Prijić Samaržiji dobivanje odličja Viteza nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike.

Želim vam dobrodošlicu u grad Rijeku iz kojeg ćete, nadam se, kući ponijeti samo najljepše uspomene i najljepša iskustva. Ovakav vid razmjene i susreta, koji uključuje razmjenu znanja i iskustava svih sudionika, svakako pridonosi napretku i razvoju suradnje u području politika za mlade i povezivanju sveučilišta sa zajednicama, kroz suradnju visokoškolskih ustanova i javnosti, privatnog sektora i građana diljem Europe, rekla je zamjenica gradonačelnika Krpan.

U četvrtak, 16. veljače u jutarnjim je satima konferencija počela s radim dijelom na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija otvorila je konferenciju: Svakom događanju kojim ćemo obilježavati našu 50. obljetnicu osnutka Sveučilišta koja će se održavati pod zajedničkim motom ”otvorenost” koji nas kao Sveučilište najbolje opisuje, pridružili smo po jedan moto, odnosno vrijednost. Za ovaj događaj to je – ”utjecaj” (impact), jer ćemo razmatrati, među ostalim, kako sveučilišta mogu postati utjecajnija u društvu i promovirati europske vrijednosti i način života. Želimo biti svjetionici novog europskog prostora vrijednosti i predvoditi kreiranje novog načina razmišljanja. Nema alternative osim zajedničkog stvaranja znanja i kolaboracije. Uvijek se oslanjamo na ideje onih prije nas i svoje ostavljamo onima iza nas. Zahvaljujem mojem timu, kao i timu iz Maastrichta. Želim svima ugodna dva dana na Kampusu, dobru radnu atmosferu i nadam se konstruktivnim zaključcima.

Pozdravnu riječ uputila je i prof. dr. sc. Rianne Letschert, rektorica Sveučilišta u Maastrichtu: Danas sam se probudila i vidjela more! Divno je vidjeti vas svih uživo, razgovarati s vama uživo, družiti se… Nebrojne smo sastanke odradili putem online platformi, ali ništa ne može zamijeniti kontakt uživo. Raspravljat ćemo danas o postignutome, ali i o našim ambicioznim planovima i promišljati o tome kako zajedničkim snagama još jače promovirati europske vrijednosti. Puno hvala rektorici Prijić Samaržiji i njenom timu na izvrsnoj organizaciji!

Daniela Trani, direktorica YUFE saveza naglasila je: Imam najbolji posao na svijetu u zadnje 4 godine! Mnogi nisu vjerovali da se ovaj savez može ostvariti, ali uspjeli smo zajedničkim snagama! Imamo obvezu graditi nešto od čega naša društva imaju korist. Pozivam vas sve da se ova dva dana međusobno slušamo , da budemo otvoreni i prihvaćamo tuđe ideje i vizije.

Prisutne je pozdravio i dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Mladen Bulić, u ime domaćina.

PROGRAM

Skip to content