KATEGORIJE

Započeo projekt GEO-POWER-EU

12.06.2024. / vijesti / eu projekti

Nakon punog ruskog napada na Ukrajinu, Europska unija se našla na novom geopolitičkom raskrižju koje komplicira proširenje Unije, dok ujedno daje novi poticaj naglašavajući važnost proširenja EU za suprotstavljanje geopolitičkim prijetnjama. Projekt GEO-POWER-EU, (Empowering the Geopolitical EU in the Eastern Neighbourhood and the Western Balkans).financiran od strane Europske komisije u okviru programa Horizon Europe, usmjeren je na analizu i suzbijanje tih prijetnji. Lansiranje projekta održano je u Solunu 12. lipnja 2024. Partneri konzorcija i službenici EK koji podržavaju projekt okupili su se kako bi razgovarali o ambicioznom planu rada projekta, postavljajući temelje za njegovu provedbu. Događaj je također uključivao javni panel o geopolitici i proširenju EU na šest zemalja zapadnog Balkana, kao i Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju. Sveučilište u Rijeci predstavljala je koordinatorica projekta dr. sc. Tena Prelec, iza Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, koja je također voditeljica radnog paketa projekta o Geopolitičkoj konkurenciji i strateškoj autonomiji EU.

GEO-POWER-EU ima za cilj osnažiti EU u upravljanju sigurnosnim prijetnjama u svom Istočnom susjedstvu i na Zapadnom Balkanu usred pogoršanja geopolitičkog okruženja. Primarna ambicija projekta je nadmašiti trenutne standarde i razviti sveobuhvatnu strategiju EU-a za ove regije, koristeći nove i reformirane političke instrumente uzimajući u obzir strateške ambicije drugih geopolitičkih aktera.

Kako bi to postigao, radni plan GEO-POWER-EU temelji se na šest specifičnih ciljeva: predlaganje prilagodbi politike proširenja EU kako bi odražavala nove stvarnosti; ispitivanje relevantnosti Istočnog partnerstva (EaP) i davanje preporuka za njegovu reformu; procjena utjecaja drugih geopolitičkih aktera, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Kinu i Tursku, u ovim regijama; pružanje strateških predviđanja o perspektivama geopolitičkog natjecanja u ovim područjima; istraživanje načina za poboljšanje sposobnosti EU-a da suzbije vojne prijetnje izvan svojih granica; i predlaganje sveobuhvatne, multidimenzionalne strategije EU-a za vođenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Cilj istraživanja projekta je napredovati iznad trenutnog stanja razvojem novog konceptualnog i političkog okvira koristeći kvantitativne i kvalitativne metode. Metodološki, GEO-POWER-EU koristi najmoderniju stručnost iz raznih disciplina, provodeći višestupanjski plan utemeljen na participativnom i inkluzivnom pristupu. Ovaj pristup uključuje sustavno angažiranje istraživača iz trećih institucija, donositelja odluka, dionika i građana – uključujući one iz analiziranih regija – tijekom cijelog ciklusa projekta.


Skip to content