KATEGORIJE

Započeo projekt Open Universal Science

19.09.2022. / vijesti / eu projekti

U okviru natječaja “Support to changes in the assessment of research and researchers to reward the practice of open science” Sveučilištu u Rijeci odobren je projekt Open Universal Science (OPUS) financiran iz programa Obzor Europa. Za navedeni natječaj bilo je planirano financiranje samo jednog projekta te je odobrenje upravo OPUS-a time veći uspjeh konzorcija!

Tijekom 3 godine, projektom je planirano razvijanje mjera koordinacije i potpora za reformu procjene istraživanja i istraživača u istraživačkim organizacijama (Research Performing Organisations – RPOs) i organizacijama za financiranje istraživanja (Research Funding Organisations – RFOs) prema sustavu koji potiče i nagrađuje istraživače da prakticiraju otvorenu znanost. U okviru projekta bit će provedeno pet probnih pilot projekata s ciljem ugrađivanja održivih praksi otvorene znanosti u tri RPO-a i dva RFO-a kroz akcijske planove za institucionalne i kulturne promjene.

Koordinator projekta OPUS je Plataforma Oceánica de Canarias (PLOCAN) iz Španjolske, a uz Sveučilište u Rijeci kao projektnog partnera, u projektnim aktivnostima će sudjelovati i Sveučilišna knjižnica Rijeka. Ukupna vrijednost projekta koji je započeo 1. rujna iznosi 1.995.148,00 eura.

Skip to content