KATEGORIJE

Završeno uređenje i opremanje podatkovnog centra HR-ZOO-a u Rijeci

14.07.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 14. srpnja 2022. održan je radni sastanak predstavnika SRCE-a i Sveučilišta u Rijeci, u sklopu kojeg su rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) Ivan Marić potpisali Ugovor o upravljanju i korištenju Podatkovnog centra Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). Sastanku su također prisustvovali djelatnici SRCE-a: zamjenik ravnatelja i zamjenik voditelja projekta HR-ZOO Dobriša Dobrenić, stručnjak za DC LAN Mario Klobučar i voditelj projektne aktivnosti PA3 Vlatko Grabovica. Sa strane Sveučilišta prisustvovali su: prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić i Ivan Marinović iz Sveučilišnog informatičkog centra.

Podatkovni centar HR-ZOO RI sastavni je dio nacionalne mreže podatkovnih centara,  ključnog elementa nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO koja je nužna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske. Završetkom radova na uređenju i opremanju podatkovnog centra dobiven je suvremeni podatkovni centar koji dugoročno osigurava odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa, a zahvaljujući mrežnoj povezanosti s ostalim podatkovnim centrima HR-ZOO-a u Zagrebu, Splitu i Osijeku kapacitetima od 100 Gbit/s dugoročno smo osigurali kapacitete za potrebe nacionalne e-infrastrukture. Time ćemo korisnicima omogućiti brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezati nacionalnu infrastrukturu s infrastrukturama u Europi i svijetu, istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj SRCE-a i voditelj projekta HR-ZOO.

Podatkovni centar HR-ZOO RI koji se nalazi u Zgradi sveučilišnih odjela Sveučilišta u Rijeci ima bruto površinu od 213 m2 i 10 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 125 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojene snage 220 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 100 kW, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 70 kW.

Upravljanje i korištenje Podatkovnog centra HR-ZOO RI jedna je od mnogih dobrobiti koje će za Sveučilište u Rijeci proizaći iz projekta Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka. Podatkovni centar HR-ZOO RI potpisivanjem ovog Ugovora postaje suvremeni infrastrukturni temelj za sve digitalne akademske usluge koje Sveučilište pruža svojim nastavnicima i studentima. Opremanje novog kao i održavanje postojećeg podatkovnog centra veliki je financijski izazov za svako sveučilište te izuzetno cijenimo to što je SRCE taj važan posao provelo kroz HR-ZOO projekt. Pored toga, cjeloviti novi znanstveni i obrazovni oblak služit će znanstvenicima Sveučilišta koji provode računalno zahtjevna istraživanja, usluge računarstva visokih performansi, elastičnog računanja u oblaku, ali i usluge komercijalnog znanstvenog softvera, specijaliziranih sučelja za pristup HR-ZOO resursima i uslugu specijaliziranih savjetovanja. Našim znanstvenicima koji su već navikli na slične usluge našeg superračunala Bure bit će to izvrsna nova faza korištenja potpuno novih takvih resursa i pravi nacionalni odgovor za sve buduće računalno zahtjevne istraživačke poduhvate. Kroz dugi niz godina suradnje, naučili smo da SRCE uvijek na sustavan, promišljen i visoko profesionalan način rješava mnoge digitalne potrebe svih sveučilišta u Hrvatskoj. Zato uvijek pozdravljamo i podržavamo projekte SRCE-a i ponosni smo na partnerski odnos koji smo izgradili, naglasila je rektorica Prijić Samaržija.

Podatkovni centar opremljen je brojnim kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno 365 dana u godini. Spojen je na centralni sustav za nadzor infrastrukture koji u realnom vremenu prati temperaturu, vlagu, iskorištenost električne energije i druge parametre. Svi tehnički sustavi su izvedeni u redundanciji čime se osigurava njihova neprekinutost rada, a time i neprekinutost usluga iz kataloga HR-ZOO krajnjim korisnicima.

Radovi na uređenju podatkovnog centra HR-ZOO RI uspješno su dovršeni iako su bili kompleksni i događali se u izazovno vrijeme krize opskrbnih lanaca i pandemije bolesti COVID-19. Ovom prilikom želim zahvaliti našim domaćinima, gđi rektorici, zaposlenicima i studentima Sveučilišta u Rijeci na strpljenju i razumijevanju za sve aktivnosti koje su se događale tijekom ovih radova, kao i svim sudionicima koji su svojim profesionalnim odnosom, radom i angažmanom doprinijeli njihovom uspješnom okončanju, zaključio je ravnatelj Marić.

Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojem pored SRCE-a sudjeluju sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut ”Ruđer Bošković”, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

Projekt HR-ZOO podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prepoznajući ga kao strateški projekt čiji će rezultati doprinijeti razvoju sustava znanosti i obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Više o projektu HR-ZOO na poveznici: https://www.srce.unizg.hr/hr-zoo.

Skip to content