KATEGORIJE

Završni skup bilateralne inicijative CRECI (EEA Grants) Tehničkog fakulteta u Rijeci

12.05.2024. / vijesti / znanstvenici

Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci organizirao je završni skup projekta Cost-Effective Renewable Energy Harvesting In Croatian Islands (CRECI)  financiranog u sklopu poziva “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u Zelenoj tranziciji” iz Financijskih mehanizama Kraljevine Norveške (EEA grants). Završni skupovi održali su se 6.5.2024. u gradu Cresu u palači Moise te 7.5.2024. u gradu Krku u gradskoj vijećnici. Na skupovima su bili prisutni i norveških partneri s instituta NORCE, dr. sc. Rune Schlanbusch i dr. sc. Surya Teja Kandukuri.

U sklopu projekta, pod voditeljstvom prof. dr. sc. Zorana Čarije s Tehničkog fakulteta, provelo se istraživanje mogućih načina korištenja obnovljivih izvora energije na hrvatskim otocima kao i identificiranje pripadajućih izazova uz razmjenu iskustava s norveškim partnerima. Osobit naglasak je stavljen na zaštićena područja na Hrvatskoj obali kao i važnosti turizma u navedenom kontekstu. Na skupu su prezentacije održale predstavnice Tehničkog fakulteta dr. sc. Ivana Lučin, Marta Alvir, Stella Dumenčić i predstavnik NORCE instituta dr. sc. Teja Surya Kandukuri. Između ostalog, predstavljeni su rezultati ankete provedene s lokalnim stanovništvom i turistima po pitanju njihovog stava o obnovljivim izvorima energije.

Na završnom skupu na otoku Cresu uvodnu riječ je održao gradonačelnik Marin Gregorović koji je predstavio perspektive i projekte otoka Cresa u području obnovljivih izvora energije. Na skupu su, između ostalih, sudjelovali predstavnici Otočne razvojne agencije (OTRA), Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj (VIOCL) te Grada Cresa. Na Završnom skupu na Krku prisustvovali su predstavnici Energetske zadruge otoka Krka, Eko Kvarnera i Ponikve EKO i ostali zainteresirani dionici koji su iznijeli iskustva otoka Krka. Završni skupovi omogućili su povezivanje znanstvenih ustanova s predstavnicima lokalnih zajednica, udruga, organizacija i firmi koje djeluju u području obnovljivih izvora energije kao i povezivanje istih s norveškim partnerima u svrhu definiranja budućih mogućnosti suradnje i približavanja znanstvenih institucija potrebama šire zajednice.

Skip to content