KATEGORIJE

Zbogom, dragi Vidoje!

27.05.2020. / vijesti / ostalo

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas, 27. svibnja 2020. održana je komemoracija za nedavno preminulog professora emeritusa dr. sc. Vidoju Vujića. Vidoje Vujić bio je ugledni znanstvenik i profesor Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci, svojednobno je obnašao dužnost župana Primorsko-goranske županije, a donedavno bio predsjednik Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore.

Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o okupljanjima u zatvorenim prostorima, a radi situacije s koronavirusom, organizatori su bili primorani znatno ograničiti broj posjetitelja, za koju je vladao iznimno velik interes. No, organiziran je prijenos komemoracije uživo, a nakon događanja na ovoj poveznici, je dostupna snimka.

Prigodnim govorima obratili su se sljedeći govornici, čije govore integralno donosimo u nastavku:

•             prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

Poštovana i draga gđo Vujić, poštovani i dragi članovi obitelji, cijenjeni kolege i prijatelji… U ovim odista neobičnim okolnostima, kada smo ograničeni propisanim distanciranjem, prostorom i brojem sudionika, naše su misli i sjećanja upućena poštovanom kolegi i dragom prijatelju profesoru emeritusu dr. sc. Vidoji Vujiću, započela je rektorica te pozvala prisutne da minutom šutnje odaju počast pokojniku.

U ovom tužnom trenutku podjelom nekoliko misli o našem dragom profesoru. Teško je u ovakvim situacijama biti samo služben i ispuniti svoju institucijsku obvezu, kada se prisjetim godina i godina našeg zajedničkog rada… Profesora Vujića upoznala sam dok sam bila ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a prof. Vujić član Upravnog vijeća Zaklade. To je bilo daleke 2003. godine… Moj posljednji susret s prof. Vujićem bio je na zajedničkoj sjednici sveučilišnog Savjeta i sveučilišnog Senata, a to je bilo u veljači ove godine. Dakle ne tako davno izgledao je u dobroj formi, onakav kakvoga ga znamo, pažljiv… Pozorno je pratio sjednicu i diskutirao. Nitko od nas nije mogao ni pomisliti da boluje. U ovih 17 godina naši su susreti bili različitog intenziteta, ali uvijek i bez iznimke prof. Vidoje Vujić brinuo je o Sveučilištu, a naši su razgovori uvijek bili posvećeni Sveučilištu, uvijek na dobrobit Sveučilišta i zajednice, nastavila je rektorica te iznijela nekoliko detalja iz prebogatog životopisa profesora Vujića.

Vidoje Vujić rođen je 1951. godine u Zvorniku. Nakon školovanja u Rijeci i Zagrebu, magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Godine 1991. obranio je doktorski rad pod naslovom ”Međuzavisnost promocije kadrova i produktivnosti rada u uvjetima znanstveno-tehnološke revolucije”. Nakon toga uslijedile su čak 4 poslijedoktorske disertacije, kojima se zaista može pohvaliti malo tko. Širok znanstveni dijapazon i rad prof. Vujića vezan je uz poduzetništvo, menadžment, poslovnu etiku i kulturu, sustave upravljanja kvalitetom, upravljanje znanjem i ljudskim potencijalima…

Život prof. Vujića nije bio vezan samo uz znanost; uvijek je to bio paralelni ‘slalom’: rad za zajednicu, za Rijeku, za Županiju, za Hrvatsku, za regiju… s jedne strane i s druge strane za znanost. Uvijek tzv. poslovni, realni svijet i svijet znanja i znanosti. Svoju je znanstvenu karijeru proveo na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a prije 3 godine promoviran je počasno zvanje professora emeritusa. Nedugo nakon toga imenovan je i zamjenikom predsjednika Vijeća emeritusa. Uz sav rad u politici i realnom sektoru, napisao je 9 udžbenika, 13 knjiga u suautorstvu te objavio više od 450 znanstvenih i stručnih radova. Karijeru je okrunio 2015. kada je primljen kao redoviti član u Austrijsku akademiju znanosti. Aktivno se bavio i politikom i promovirao socijaldemokraciju, a obnašao je i funkciju zamjenika župana i župana Primorsko-goranske županije. Do svoje prerane smrti radio je na mjestu predsjednika Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore, kao volonter. Profesor Vujić bio je i sportaš te se bavio gimnastikom, nogometom, , odbojkom te predsjedavao Boksačkim klubom Rijeka te bio predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza. Jedan prebogati život i karijera… Isticao se i svojim angažmanom u Rotary Clubu Rijeka. Jedan od naših posljednjih susreta bio je na predstavljanju monografije ‘Ljubav prema životu i radu’, u rujnu 2019. godine, kada mu je uručeno i najviše priznanje talijanskog predsjednika ‘Oredn talijanske zvijezde’. Tada smo u krugu njegovih brojnih suradnika te njegovih najbližih zaključili da se malo tko može mjeriti s radnom i životnom energijom, ali i rezultatima prof. Vujića. Živ duh ne umire, nego nastavlja živjeti u svojim djelima i idejama. U ime Sveučilišta i svih zaposlenika, kao i svoje osobno iskazujem najdublje poštovanjem prema preminulom profesoru Vujiću i zahvaljujem mu za sve što je učinio za naše Sveučilište, za sve nas.

•             mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke

U ime Grada Rijeke i svoje osobno, izražavam iskrenu sućut cijeloj obitelji, prijateljima i najbližim suradnicima gospodina Vidoja Vujića, koji nas je prerano napustio. Vidoje Vujić bio je čovjek iznimne energije, pragmatičan, brz u prosudbi, s jasnim ciljem i bez ikakvih poteškoća u provođenju. Birao je suradnike s kojima se nadopunjavao. Imao je poseban osjećaj za međunarodnu suradnju i uspostavu mostova među narodima putem gospodarstva. Posebnim naporima i odlično pripremljenim susretima, kao predsjednik HGK Županijske komore Rijeka uspio je zadobiti povjerenje brojnih inozemnih izaslanstava koja su posjećivala naš kraj i iskazivala želju za poslovnom suradnjom. U tim je relacijama gospodin Vujić uložio sve svoje znanje i iskustvo koje  je stekao tijekom svojega bogatog i uspješnog života.

Gospodin Vujić ostavio je dubok trag u našemu kraju, u našemu gradu, kao odličan predavač i studentima blizak pedagog, vrstan poticatelj međunarodnih gospodarskih veza,  aktivni rotarijanac, osvjedočeni socijaldemokrat i čovjek koji je bio ponosan na svoju obitelj i volio ju nadasve. Dragi Vidoje, nakon patnje koju si proživio radi teške bolesti, želim Ti da nađeš svoj mir u beskraju svemira!

•             prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

S tugom u srcu opraštamo se danas od dr. sc. Vidoje Vujića, professora emeritusa, uvaženoga sveučilišnog profesora, gospodarstvenika, kolege, prijatelja, neprežaljenog supruga i oca, a nadasve dobrog čovjeka. Profesor Vidoje Vujić proveo je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu  punih 19 godina. Na žalost, naše druženje i njegovu uspješnu karijeru  prekinuo je njegov odlazak.

Profesor emeritus Vidoje Vujić prvi je u Hrvatskoj utemeljio Katedru za upravljanje znanjem. Na preddiplomskom, diplomskom, poslijediplomskom i doktorskom studiju predavao je više kolegija: ”Upravljanje znanjem”, ”Upravljanje promjena korporacije”, ”Menadžment ljudskog kapitala”, ”Poduzetništvo u uslužnim djelatnostima”,  ”Menadžment ciljeva i vremena” i ”Poslovna etika i kultura”. U svojstvu gostujućeg profesora održao je brojna predavanja na drugim fakultetima, raznim savjetovanjima i kongresima u  zemlji i inozemstvu. Bio je gostujući je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Pomorskom fakultetu u Rijeci, Univerzitetu Novi Sad na master programu Poduzetništvo koji se realizira u okviru UNESCO katedre za studije poduzetništva Univerziteta u Novom Sadu i Doktorskim studijima na Sveučilištu u Mariboru. Bio je mentor brojnim studentima na završnim, diplomskim, magistarskim radovima i doktorskim disertacijama. Samostalno je vodio  i sudjelovao u radu više znanstveno-istraživačkih projekata. Izradio je velik broj studija i elaborata. Recenzirao je 15 knjiga, više projekata, nastavnih programa. Tijekom rada na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu bio je na više usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Objavio je brojne znanstvene i stručne članke, te posebno možemo istaknuti sveučilišne udžbenike i znanstvene knjige kojima je bio autor ili koautor, od kojih ističem samo neke:

Menadžment ljudskog kapitala

Menadžment promjena

Poduzetništvo i menadžment u uslužnim djelatnostima

Poslovna etika i multukulturalnost

Vlasništvo, poduzetništvo, menadžment

Poduzetnički menedžment

Integralni sustavi upravljanja potpunom kvalitetom

Korporativno upravljanje

Upravljanje znanjem i ljudskim razvojem u turizmu

Profesor Vujić obnašao je različite dužnosti u strukovnim organizacijama te bio iznimno društveno angažiran. Za svoje znanstveno djelovanje i rad profesor Vidoje Vujić dobio je više nagrada, odlikovanja, povelja, plaketa i priznanja. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske udruge menadžera i poduzetnika. Dobitnik je Dunavskog cvijeta Univerziteta u Novom Sadu za razvoj znanosti i njeno povezivanje s privredom i Srebrenog grba Vanjsko trgovinske komore Bosne i Hercegovine za doprinos i unapređenje znanstvene, gospodarske i kulturne međunarodne i regionalne suradnje. Odlikovan je Redom Zvijezde Talijanske Republike.

Mnogi detalji iz njegove karijere i rada na Fakultetu nisu spomenuti. Premalo je vremena, previše aktivnosti, dosega, aktivnog djelovanja. Svatko od nas  pamtit će ga na svoj način. No, jedno je sigurno, uvijek otvoren, spreman na razgovor, savjet, uvijek s pogledom u budućnost. I nikada se nije predavao, do zadnjeg je trenutka sudjelovao je s puno pažnje i koncentracije u aktivnostima Fakulteta. Zadnji put susreli smo se, kako ovim vremenima i priliči, on line, na obrani jedne doktorske disertacije samo dan prije nego nas je napustio. Profesor Vujić bio je uz nas u trenucima naših poslovnih i privatnih uspjeha, ali i kada smo se suočavali s problemima bilo koje prirode. Po tome se veliki ljudi razlikuju od onih ostalih.

Na kraju ipak najvažniji dio njegova života, oni koje je uvijek rado spominjao i o kojima se brinuo, oni koji ostaju s velikim gubitkom ali i velikim ponosom: voljena  supruga Stana, kći Jasmina, unuci i ostali članove obitelji…

Bio je živa, plemenita, konstruktivna ličnost, sveučilišni nastavnik kojega će pored njegovih najmilijih dugo pamtiti prijatelji, kolege i brojne generacije studenata.

Sada, kada se u tuzi i boli zajedno sa njegovom obitelji prisjećamo na dragog nam profesora Vujića možemo na kraju reći samo jedno veliko HVALA na svemu što je učinio za naš Fakultet, Sveučilište u Rijeci, ali i najširu društvenu i gospodarsku zajednicu.

Neka mu je vječna slava i hvala.

•             g. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Teško je u ovakvim prigodama u nekoliko rečenica sažeti karijeru čovjeka kakav je bio naš Vidoje. Vrhunski stručnjak, profesor starog kova i veliki gentleman.

Mi u Komori smo ga poznavali kao kolegu vrlo bogatog znanja koje je nesebično dijelio s drugima. Uvijek je bio proaktivan i vukao naprijed, kao pravi lider. Nikad se nije bojao izazova, dapače, rado se hvatao u koštac s njima i to je nešto što smo svi cijenili. Mlađi kolege mogli su puno naučiti od njega, jer je od svog prvog do zadnjeg dana u Komori davao sve od sebe, bez zadrške. Uvijek je bio spreman pomoći, saslušati i savjetovati svoje djelatnike. Od suradnika je tražio veliku odgovornost i disciplinu. Njegove kolege kažu – bio je strog, ali pravedan.

Volio je svoj posao predsjednika HGK ŽK Rijeka i predano ga je radio. Bio je iznimno posvećen Komori i odnosima s našim članicama, kojima je svojim djelovanjem otvorio brojne nove poslovne prilike.

No, Vidoje nam neće nedostajati samo kao suradnik, već i kao prijatelj s odličnim smislom za humor. Mnogi od nas će ga pamtiti s opuštenijih druženja u kojima nije nedostajalo zanimljivih priča i smijeha. Baš smo se nekidan prisjetili jedne anegdote, kolegica mu je zabunom poslala mail i u sljedećem napisala da ga zanemari, a Vidoje je, u svom stilu odgovorio – Vaš mail ću zanemariti, Vas neću nikada!

E pa, dragi Vidoje, to je i naša poruka tebi. Nikad nećemo zanemariti ni zaboraviti tvoj rad i tebe kao čovjeka. Počivaj u miru. Hvala vam.

•             g. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan

Poštovana obitelji, prijatelji, suradnici, svi vi koji ste poznavali našeg Vidoja, od kojega se danas s tugom opraštamo. Napustio nas je  nakon borbe s teškom bolešću, aktivan do zadnjeg trenutka.

Kolega Vidoje bio je moj dugogodišnji suradnik u SDP-u i Primorsko-goranskoj županiji. U kreiranju i provođenju županijskih razvojnih politika sudjelovao je punih 16 godina: kao potpredsjednik Županijske skupštine, kao član Županijskog poglavarstva u dva mandata, te kao zamjenik župana i obnašatelj dužnosti župana do lipnja 2013. godine. U tom relativno dugom razdoblju zajednički smo inicirali i surađivali u velikom broju programa i  projekata.

Vidoje je bio osoba neizmjerno bogatog i dugog profesionalnog puta u kojem je dosegao najviša znanstvena znanja. Bio je čovjek neiscrpne energije koji je svemu pristupao s velikom predanošću.

Njegova svestranost ogledala se u brojnim aktivnostima kojima se posvećivao tijekom svoga života, kao i članstvima u brojnim udrugama, strukovnim udruženjima i institucijama. Svemu je pristupao sa strašću, proaktivno, nastojeći unaprijediti poslovne sustave. Pamtit ćemo ga kao vrijednog i upornog čovjeka, kojemu ništa nije bilo teško. Obitelji, prijateljima i svima koji su poznavali Vidoja, ispred Primorsko–goranske županije i svoje osobno, upućujem izraze sućuti, a našem Vidoju želim pokoj vječni.

•             Nj. E. Aleksandr Ponomarev, veleposlanik Republike Bjelorusije

Dear Ladies and Gentlemen,

It was our grief to receive the news of death of Dr.Vidoje Vujić, Honorary Consul of the Republic of Belarus to Croatia.

I have a honor herewith to deliver the official condolence message of Mr.Vladimir Makei, the Minister of Foreign Affairs of the Republic of Belarus.

Dear Ladies and Gentlemen,

Our countries have diplomatic relations but they are not on the Embassy’s level so far. Initially we were covering Croatia from Vienna and starting from 2019 I’m honored to represent Belarus in Croatia from Budapest. Back in 2015 my colleague from Vienna Ambassodor Voronecki (and he asked me to pass his sincere condolences to Dr. Vujić relatives and friends) got acquainted with Dr.Vujić. His remarks that time was about Dr.Vujić exceptional decency and incredible authority in the region. In 2016 the nomination of Dr.Vujić to the post of first ever the Honorary Consul of Belarus to Croatia (with consular district for Primorska-goranska županija) followed.

Dr.Vujić represented my country interests in Croatia with due diligence and with great affection. Close and amicable interaction has been established between the Embassy and the Office of the Honorary Consul. Due to his and his team efforts the Republic of Belarus was able to strengthen regional cooperation with of our country. Robust business cooperation has been established between business communities of both countries (and I’m using this opportunity to pass the words of sincere sympathy on behalf of Gomel Chamber of Commerce). Important partnership ties were established and maintained among Belarusian and Croatian educational institutions, including with Rijeka University.

His creative energy helped to organize promotion of Belarus in Croatia through different culture and touristic events such as the exhibition “Heritage of Belarus”, for example, that was presented in the center of Rijeka last May and introduced to the residents of this city the beauty of Belarusian architecture.

Dr.Vujić repeatedly visited Belarus and sought to acquaint the residents of Croatia to our country, further expand bridge of friendship between the people of our two countries.

Let his team, headed by Mr.Milorad Smitran, continue this noble role and all the good incentives and effort laid down by Dr.Vujić.

Let his soul rest in peace.

Po završetku govora, uvaženi gosti, upisali su se u knjige žalosti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Županijske komore Rijeka. Knjige žalosti ostat će otvorene u tim institucijama.

Snimka komemoracije dostupna je na poveznici:

Skip to content