KATEGORIJE

Žene i djevojke u znanosti – ne samo korisnice, već i agentice promjene

11.02.2022. / vijesti / diversity

#February11 #diversity 

Opća skupština Ujedinjenih Naroda 2015. godine ustanovila je 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje punog i ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti. Unatoč velikom povećanju sudjelovanja žena u znanosti, globalna slika i dalje pokazuje nedovoljno i neravnopravnu zastupljenost koja se osobito manifestira u STEM područjima. 

Tema ovogodišnjeg, sedmog po redu, Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti je „Ravnopravnost, raznolikost i uključenost: voda nas ujedinjuje”. Cilj istoimene UN-ove tematske virtualne skupštine je istaknuti i prepoznati ulogu žena i djevojaka u znanosti, ne samo kao korisnica, već i kao agentica promjene. Ove godine, naime, prioritet ravnopravnog doprinosa žena povezan je s ciljem ubrzavanja napretka u postizanju Globalnog cilja 6 (Čista voda i sanitarni uvjeti). Izvješća UN-a, naimn, ističu da milijarde ljudi diljem svijeta u 2030. neće imati pristup pitkoj vodi za kućanstvo, te vodi za sanitarne potrebe i higijenu, osim ako se napredak u tom području ne poveća četiri puta, te je uz probleme izazvane klimatskim promjenama, potrebno hitno osmisliti novi održivi holistički pristup za usklađivanje strategija o vodama.

Donošenjem cjelovitog sveučilišnog Plana rodne ravnopravnosti i provođenjem mjera za njegovo ostvarenje, Sveučilište u Rijeci putem svojih središnjih aktivnosti kao i aktivnosti svih svojih sastavnica nastavlja aktivno osiguravati i unaprjeđivati ravnopravno, poticajno i sigurno okruženja za sve naše znanstvenice i znanstvenike, studentice i studente, kolegice i kolege, cijeneći i poštujući sve njihove različitosti, snage i potencijale.

Čestitamo svima ženama i djevojkama znanstvenicama i nastavljamo ih osnaživati i podržavati u razvoju njihovih talenata te daljnjem radu i stvaranju!

Skip to content