KATEGORIJE

Znanjem do zdravog društva

08.04.2022. / vijesti / o sveučilištu

U težnji da promiče kulturu znanja i popularizira znanost, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je niz tribina od kojih je prva održana u povodu Svjetskoga dana zdravlja, 7. travnja, s temom „Znanjem do zdravoga društva“. Tom prigodom se rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija  osvrnula na temu kulture neznanja ustvrdivši da mnogi ljudi misle da njihove istine vrijede kao i istine znanstvenika.

Kao uvodničari nastupili  su i  dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba i prodekan za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. sc. Amir Muzur. Iz Makedonije se putem Zooma uključila i dekanica Fakulteta, prof. dr. sc. Daniela Malnar, predstavivši Fakultet, njegove programe preddiplomske i diplomske edukacije medicinskih sestara i tehničara, primalja, radioloških tehnologa, kliničkih nutricionista i fizioterapeuta, kao i borbu da magistri struke dobiju svoje mjesto u praksi i društvu, a fizioterapija i status znanstvene grane. 

Boris Jokić govorio je o rezultatima svojih novijih istraživanja o povjerenju mladih generacija, onih pogođenih pandemijskim iskustvom, u pojedine profesije, naglašavajući da su upravo znanstvenici porasli u očima ispitanika. Hrvatska u zapadnoj Europi ima jedne od ponajboljih aspiracija mladih koji znaju što žele, a u osnovnoj školi uz 13 posto onih koji se žele baviti ICT zanimanjima još su traženije karijere u biomedicini i znanosti.  Bez obzira koliko su se znanstvenici u Hrvatskoj svađali i što su sve jedni drugima rekli činjenica je da znanost i zdravstveni djelatnici osigurali pozitivnu percepciju mladih ljudi, istaknuo je Jokić na jučerašnjoj Tribini.

Amir Muzur prezentirao je moguće uzroke slabih rangiranja Hrvatske na ljestvicama kvalitete edukacije i znanosti, kao i sugerirane načine njihova prevladavanja. 

Uz studente i nastavnike, na Tribini su prisustvovali  i prorektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Saša Zelenika, zamjenica gradonačelnika Rijeke, prof. Sandra Krpan te zamjenik gradonačelnika Rijeke, prof. dr. sc. Goran Palčevski koji je izrazio  želju da Rijeka postane pionir po pitanju uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, kao što je to bila po pitanju građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama.

Skip to content