KATEGORIJE

Znanost i istraživanje su zabavni – Europska noć istraživača okupila preko 7.000 posjetitelja

05.10.2022. / vijesti / znanstvenici

Europska noć istraživača uspješno je i uz velik interes javnosti održana 30. rujna 2022. godine u Splitu, Puli, Zadru i Dubrovniku te 1. listopada 2022. godine u Rijeci.

”Što bi bilo kad more ne bi postojalo? Koliko smo psihofizički spremni za more i život na moru? Kako (ne) ostaviti trag na planetu? Što je skriveno u zemlji? Kako virtualna stvarnost mijenja gradove? Kako ugljikom gazimo Zemlju? Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore? Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža? Kako klimatske promjene utječu na morske organizme? Što su to podvodni roboti i kako rade? Koji su uzroci i posljedice grijanja Jadrana?’‘, samo su neka od pitanja koja smo zajedno istraživali kroz igre, eksperimente, radionice, zanimljiva predavanja i ostale interaktivne sadržaje.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u više od 100 zanimljivih aktivnosti koje su za njih pripremili istraživači iz pet najvećih hrvatskih obalnih gradova. Hrvatska je tako bila među 25 europskih zemalja u kojima se ove godine održala ova manifestacija popularizacije znanosti, koja se diljem Europe održava tradicionalno krajem rujna još od 2005. godine.

Europska noć istraživača glavna je aktivnost Obzor Europa projekta Reconnect Science with the Blue Society (Blue-connect) koji okuplja partnere iz sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora. Projekt provode koordinator Sveučilište u Splitu te partneri: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Aktivnosti projekta prepoznate su i podržane kao dio inicijative ‘’Desetljeće oceana (2021. – 2030.)’’ Ujedinjenih naroda, kojoj je cilj istaknuti važnost održivog korištenja i zaštite mora i oceana te ojačati svijest javnosti o potrebi za novim istraživanjima i korištenjem postojećih znanstvenih podataka kako bismo razumjeli učinke kojima su mora i oceani izloženi.

Iako je more glavna tema koja povezuje projektne partnere, zastupljene su i teme poput ljudskog zdravlja, klimatskih promjena, pametnih gradova, hrane i brojne druge, s naglaskom na važnost za život i razvoj društva na Mediteranu.

Što ste sve imali priliku istražiti na ovogodišnjoj Europskoj noći istraživača…

RIJEKA: Od vinske mušice do računalnih oblaka

Više od 80 znanstvenika na 20 postaja smještenih u prostoru Exportdrva na Delti predstavilo je svoja područja i znanstveni rad, a posjetitelji su imali prilike sudjelovati u zanimljivim predavanjima, interaktivnim radionicama i eksperimentima.

U sklopu Europskog kutka građanima su  predstavljeni projekti koji se provode kroz YUFE savez, čiji je Sveučilište u Rijeci član, kao i brojni drugi EU projekti Sveučilišta i sastavnica.

Čak 11 sastavnica Sveučilišta u Rijeci sudjelovalo je u ovogodišnjem riječkom programu. Posjetitelji, među kojima i velik broj djece, su se kroz razne igre i aktivnosti mogli okušati u ulozi porotnika na suđenju, naučiti sve o vinskoj mušici i o matematici u svakodnevnom životu, izgraditi model zgrade i provjeriti njenu otpornost na potres i vjetar, baciti pogled u nanosvijet ili znanost u oblacima, naučiti nešto o kemiji boje i svjetlosti, saznati što je to digitalna humanistika, izmjeriti svoj ugljični otisak i još mnogo, mnogo toga.

Zanimljive postaje imali su Odjel za biotehnologiju, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Medicinski fakultet, Fakultet za fiziku, Fakultet za matematiku, Građevinski fakultet, Pomorski fakultet, Pravni fakultet, Tehnički fakultet i Građevinski fakultet.

STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci ove je godine bio posebni partner manifestacije sa zadaćom da javnost upozna kako se znanost i postignuća znanosti mogu prenijeti u zajednicu i u industriju i kako mogu doprinijeti gospodarskom napretku.

Od preko 1.200 posjetitelja najveći dio bila su djeca, a svi posjetitelji imali su priliku sudjelovati u raznim pokusima, isprobati razne tehnološke naprave te na nekoliko sati postati istraživači!

PULA: Posljedice klimatskih promjena na život u moru

Europska noć istraživača u Puli je održana na dvije lokacije:Stanica 50, Fakultet ekonomije i turizma i Studentski trg Sveučilišta Jurja Dobrile.

Jezikoslovci, kroatisti i biolozi su pokrenuli raspravu na temu paradoksa pojma ”Čistoća”, u jezičnom i širem kontekstu.

Brojni zainteresirani građani te učenici osnovnih i srednjih škola sudjelovali su u radionicama Fakulteta prirodnih znanosti koje ukazuju na posljedice klimatskih promjena na život u moru, a najveći interes su pokazala djeca predškolske dobi.

Sadašnji i bivši studenti preddiplomskog studija Znanost o moru su doprinijeli raznolikosti ponuđenih sadržaja.

ZADAR: Suočavanje s izazovima uz glazbu i starorimsku hranu

Više od 1.000 posjetitelja posjetilo je zadarsku Europsku noć istraživača koja se održala u Providurovoj palači.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u 27 interaktivnih radionica, edukativnih izložbi i predavanja.

Digitalne poruke nastale nakon okruglog stola „Učenje o našim ekološkim otiscima“, su već na ulazu u Providurovu palaču potaknule okupljene na promišljanje o odgovornosti pojedinca za budućnost cjelokupnog društva, prihvaćanje društvene transformacije i promjena odgojnih vrijednosti uzrokovanih sve izraženijim klimatskim promjenama. Djeca su imala priliku zaigrati ekološki „Čovječe ne ljuti se“, razgledati bogatu opremu Laboratorija za geoprostorne analize Sveučilišta u Zadru ili upoznati se s osnovnim razumijevanjem plijesni i mikotoksina koji se mogu pojaviti u hrani i hrani za životinje.

Astronomska udruga Zadar predstavila je desetak različitih teleskopa za promatranje planeta ili Sunca kroz različite filtere, predstavljena je eye-tracking tehnologija kao i brojne teme vezane uz more. Mladi su i sami sudjelovali u brojnim radionicama pa su tako izrađivali kućice za solitarne pčele, mikroskopom promatrali kapljicu oceanske vode i zrnca pijeska te tražili mikroplastiku, izrađivali različite 3D predmete povezane s temom klimatskih promjena, radili NPK analizu tla iz tri uzorka s područja grada Zadra i sl. Posebna je živost bila oko starorimskog snack bara, odnosno rimske zalogajnice u kojoj su studenti nudili svoja jela, pripravljena po receptima iz onog doba.

Osim brojnih zanimljivih sadržaja koji su bacili izuzetno pozitivno svjetlo na ovogodišnju Europsku noć istraživača, održana je i bogata tombola s 50-ak vrijednih nagrada za sve posjetitelje.

SPLIT: Raznolika predavanja, pokusi i radionice za sve uzraste

Više od 4.000 posjetitelja imali su priliku postati istraživači na jedan dan i to na preko 30 postaja na Prokurativama i u Marmontovoj ulici. Uz organizatora manifestacije, Sveučilište u Splitu, vrijedni istraživači Mediteranskog instituta za istraživanje života, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša pokazali su okupljenima najnovija otkrića na zabavan način.

Između ostalog, posjetitelji su se sami okušali u interaktivnim pokusima, radionicama na temu forenzike i ekstrahiranju DNA. Osim toga, mogli su procijeniti svoju metaboličku i plućnu dob, kreativno se izraziti izradom moodboarda te saznati kako pomoću računala možemo rješavati probleme na koje nailazimo u stvarnom svijetu. Jednostavnim pokusima istraživali smo osjetila, saznali što se krije ispod površine mora te zavirili u mikroskopski svijet vinove loze.

Znanstvenici su u opuštenom razgovoru uz uživanje u kavi skuhanoj na vodiku objašnjavali koji su uzroci i posljedice zagrijavanja Jadrana i što bi bilo kad mora ne bi bilo, kako razlikovati uzgojenu komarču od one “divlje”, i još mnogo toga. Podijeljene su stotine potvrda djeci za uspješno obavljanje pokusa, a svi su uživali u fotografiranju u okviru ”Ja istražujem”.

Uz splitske partnere projekta Blue-connect, radionicu su održale i predstavnice Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba.

Učenici kiparskog dizajna osmislili su apstraktnu predodžbu života bez mora u obliku skulptura od raznog sadržaja, kamena, betona i različitih vrsta otpada koji pesimistično nagovještavaju apokaliptičnu mogućnost izgleda Zemlje ako se u potpunosti ekološki ne osvijestimo.

Za 11 predavanja poznatih znanstvenika na teme poput ”Hoćemo li ikada pobijediti rak?” ili ”Zašto je važno spavati”, u Francuskoj alijansi tražilo se mjesto više.

Na EU kutku je predstavljeno 15 projekata financiranih iz EU sredstava, među kojima i SEA-EU savez u kojem je Sveučilište u Splitu partner.

Djeca su sudjelujući u brojnim kvizovima imala priliku osvojiti ekološke promotivne materijale kao i nagrade koje su osigurali sponzori Telemach i NK Hajduk.

DUBROVNIK: kreativne radionice reciklaže okupile velike i male

Europska noć istraživača održana je na adresi Ćira Carića 4, na Sveučilištu u Dubrovniku. Nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice: Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) pripremili su bogat i zanimljiv program edukativnih i kreativnih radionica, eksperimenata, predavanja i igara.

Dubrovački osnovnoškolci i srednjoškolci imali su, među ostalim, priliku okušati se u kreativnoj radionici reciklaže papira te sa sobom ponijeti izrađenu knjižicu, a od plastičnih boca prikupljenih s dna mora izrađivali su skulpturu koja će ostati trajno izložena u krugu Sveučilišta. ”Kako se sok crvenog kupusa koristi kod laboratorijskih istraživanja?, Zašto su nam važni podvodni roboti?, Što se događa kad temperature mora rastu te kako porast temperature mora utječe na njegove stanovnike, kopno i ljude?”, samo su neka od pitanja na koje su odgovore tragali istraživači sa Sveučilišta u Dubrovniku i njihovi pomagači raznih uzrasta.

Projekt Blue-connect uz Europsku noć istraživača uključuje još brojne aktivnosti…

Projekt Blue-connect traje do 31. listopada 2023. godine pa je samim time osigurana i provedba drugog izdanja manifestacije Europske noći istraživača, koje će se održati 29. rujna 2023. godine.

Tijekom cijelog trajanja provedbe projekta provest će se niz zanimljivih aktivnosti u okviru kampanje podizanja svijesti, kojima će se putem brojnih besplatnih javnih predavanja, tribina i radionica namijenjenih svim dobnim skupinama, naglasiti važnost istraživačkog rada te najaviti glavna manifestacija Europske noći istraživača. 

Uz navedeno, istraživači će tijekom posjeta osnovnim i srednjim školama na razumljiv i zanimljiv način učenicima približiti znanstvena postignuća kako bi potaknuli njihovu znatiželju i pobudili istraživački duh.

Ovim vas putem pozivamo da nas pratite na internet stranici jaistrazujem.hr i na društvenim mrežama te da nam se pridružite u istraživanju!

Gradimo, liječimo, slikajmo, računajmo, dizajnirajmo,…istražujmo zajedno!

Galerija riječkog izdanja Noći istraživača dostupna je OVDJE.

Skip to content