KATEGORIJE

Znanost inspirirana prirodom

16.05.2024. / vijesti / umjetnost i kultura

Na šetnici na sveučilišnom Kampusu na vanjskim je izložbenim panelima u četvrtak, 16. svibnja 2024. održano otvorenje izložbe plakata ”Znanost inspirirana prirodom”. Izložbu je otvorila predstojnica Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković. Tom je prigodom poručila: Neka vam je ova izložba povod za posjet našem Kampusu. Dok šećete uz zanimljive slike svakako skenirajte QR kod na plakatima i saznajte priču koju priča svaka slika jer, kako je Albert Einstein rekao: ‘Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumjeti’.

Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci i ove je godine osmislio i organizirao popularno-znanstvenu izložbu naziva Znanost inspirirana prirodom. Tom izložbom ujedno najavljujemo i Noć istraživača koja će se i ove godine zadnjeg petka u rujnu održati u Rijeci. Ljudi su se oduvijek inspirirali prirodom prepoznajući da ona nudi rješenja mnogih izazova i složenih situacija. I sami dio prirode, shvatili smo da je ona izvor neiscrpne kreativnosti i inovacije, a njezino nam je proučavanje i oponašanje omogućilo razvoj mnogih revolucionarnih tehnologija i dizajna koji su unaprijedili naš život i rad. Bioinspirirana znanost područje je u kojem znanstvenici inspiraciju za rješavanje složenih ljudskih problema te unaprjeđenja i inovacije u tehnologiji i dobivaju iz prirode.

Izložba predstavlja primjere bioinspiracije u raznim znanstvenim područjima kojima se bave znanstvenice i znanstvenici Sveučilišta u Rijeci. Izložbom se želi potaknuti građane na snažnije uvažavanje prirode, čije očuvanje nije samo preduvjet života već i ključ prosperiteta života na Zemlji, uključujući nas ljude. Stoga prirodu trebamo doživljavati manje kao materijalni resurs koji iskorištavamo, a više kao nadahnuće za rješavanje golemih izazova današnjice i stvaranje održive budućnosti.

Popularno-znanstvena izložba pripremljena je uz pomoć alata umjetne inteligencije te je rezultat suradnje Centra s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i više sastavnica Sveučilišta u Rijeci: Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za fiziku, Fakultet za matematiku i Pravni fakultet, a potpisuje ju skupina znanstvenica i znanstvenika: Jelena Ban, Bojan Crnković, Ana Filošević Vujnović, Ivana Jelovica Badovinac, Ivana Kunda, Nela Malatesti, Marina Manganaro, Vedrana Mikulić Crnković, Željka Modrić Surina, Boštjan Surina, Ivona Traunkar.

Izložbu je moguće pogledati do15. lipnja 2024.

Skip to content