KATEGORIJE

Znanstveno-popularno predavanje Kako smo se nekad igrali, u Palači Moise

17.06.2021. / vijesti / ostalo

U četvrtak, 17. lipnja s početkom u 18:00 sati u Palači Moise, znanstveno-edukacijskom centru Sveučilišta u Rijeci, u Cresu, 𝗱𝗿. 𝘀𝗰. 𝗝𝗮𝘀𝗻𝗮 𝗞𝗿𝘀𝘁𝗼𝘃𝗶𝗰́ s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će znanstveno-popularno predavanje „Kako smo se nekad igrali“.

Predavanje će također biti moguće pratiti online putem poveznice.

𝗱𝗿. 𝘀𝗰. 𝗝𝗮𝘀𝗻𝗮 𝗞𝗿𝘀𝘁𝗼𝘃𝗶𝗰́

Ukratko o temi:

Igra je osnovna ljudska aktivnost i prati čovjeka u svim fazama njegovog života. Ipak, najčešće se vezuje uz djetinjstvo jer u tom periodu predstavlja osnovnu aktivnost, najvažnije djetetovo izražajno i razvojno sredstvo. Ona je individualna ali i socijalna tvorevina i kao takva mijenja se u zavisnosti od čitavog niza čimbenika koji na nju utječu. Zato možemo reći da se svako dijete igra na svoj način ali i da se „prava“ igra razvija i ostvaruje u socijalnoj komunikaciji djeteta i njegove okoline. Igra je univerzalna dječja aktivnost.

Oduvijek su se djeca igrala na iste ili slične načine. Mijenjao se samo vanjski izričaj igre u zavisnosti od vremena u kojem je nastajala. Kao takva predstavlja izraz dječje kulture i tradicije duboko utkane u sve dimenzije društvenih odnosa i običaja u okvirima kojih se ostvarivalo djetinjstvo. Zato je iz nje moguće „čitati“ tragove odnosa društva prema djetetu i djetinjstvu, uočiti kakav je položaj djeteta u društvu, obitelji, odgoju. Doznati kako su se i na koji način odrasli odnosili prema djeci i sl. Jesu li igre našeg djetinjstva bile bolje? Jesmo li se nekad bolje igrali? Kuda ide razvoj igre u uvjetima tehnološke revolucije? Ima li „prava“ dječja igra šanse za preživljavanje ili je otišla u dobra sjećanje? Što sve to znači i kako se odražava na suvremeno djetinjstvo i dijete 21- stoljeća? Odgovore na to, i na neka druga pitanja pokušati ćemo predstaviti na predavanju pod nazivom „Kako smo se nekad igrali“.

Skip to content