KATEGORIJE

Cultures of Rejection video

24.02.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

Projekt Cultures of Rejection istražuje uvjete razvoja ekstremne desnice i desnog populizma diljem Europe. U pet zemalja zajednički konstituiranih migracijskom rutom iz 2015., istraživači iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Švedske i Njemačke istraživali su kako su odbacivanje migranata, institucija i liberalna demokracija postali prihvatljivi.

U suradnji s filmašima i dizajnerima, istraživački je tim razvio film koji gledatelje vodi kroz pitanja koja njihovo istraživanje postavlja i nalaze do kojih je istraga došla. Film je dostupan na web stranici Cultures of Rejection (www.culturesofrejection.net) te Youtube kanalu projekta (https://youtu.be/MNVrpTXnFwA).

Počevši od predstavljanja istraživačkog kuta projekta, fokusirajući se na transformacije rada i svakodnevnog života u nekoliko okruženja (1. dio), film vodi kroz goruća pitanja i nalaze istraživanja projekta: Kako se rasizam pojavljuje u tumačenje kriza (2. dio)? Kako su transformacije radnog okruženja povezane s kulturama odbijanja (3. dio)? Koju ulogu imaju promjene u ritmovima i prostorima društvenog života (4. dio)? Koju ulogu u trenutnoj situaciji igra rastuće razočaranje u bilo što političko (5. dio)? Koji su se novi odgovori pojavili tijekom pandemije (6. dio)? Desnica, ističemo, aktivno nastoji zaobići stare oblike politike – koja bi druga politika mogla odgovoriti izazovima našeg vremena (7. dio)?

Skip to content