KATEGORIJE

Dani Sveučilišta u Rijeci – Uz Dies Academicus i Student Day Festival više od 25 zanimljivih događanja

07.05.2019. / vijesti / o sveučilištu

U Zlatnoj sali Rektorata Sveučilišta u Rijeci danas je predstavljen bogati program Dana Sveučilišta koji će se odvijati od 13. do 24. svibnja ove godine. Kako se po prvi puta preklopila i manifestacija u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci (SZSUR-a) Student Day Festivala(SDF), koji ove godine obilježava okruglu 10. godišnjicu, tako je na konferenciji za medije pored rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija, koja je najavila događanja u organizaciji Rektorata Sveučilišta u Rijeci, zamjenik predsjednice SZSUR-a Marko Mesarićnajavio programska događanja iz ovogodišnjeg Student Day Festivala, a oba su programa objedinjena u jedinstveni ciklus zbivanja Dana Sveučilišta 13. – 24. 5.

 „Nema pravog Dana sveučilišta bez sudjelovanja studenata. Zajedno ćemo organizirati više od 25 aktivnosti u godini u kojoj Sveučilište u Rijeci obilježava 46 godina“ izjavila je rektorica Prijić.  

Centralni događaj odvija se 17. svibnja, na datum kada Sveučilište obilježava svoj osnutak; u sklopu svečanosti bit će dodijeljene 22. Rektorove nagrade najboljim studentima, 7 profesora steći će počasno zvanje Professor emeritus, te će biti uručene i povelje dvama profesorima kojima stječu status počasnih profesora – Professor honoris, i to prof. dr. sc. Vladimiru Parpuri i prof. dr. sc. Igoru Meziću. Dies Academicus odvijat će se u nastavku i 21. svibnja.

Rektorica je najavila i predavanje »Izvrsni izvrsnima«  koje će studentima i dobitnicima stipendija  za izvrsnost održati upravo prof.dr. Vladimir Parpura i prof.dr. Igor Mezić. Bit će predstavljena monografija professora emeritusa Sveučilišta u Rijeci u kojoj će se prezentirati 50 profesora koji su stekli ovaj akademski status.  Sveučilište želi poslati i poruku o važnosti internacionalizacije, navela je dalje rektorica Prijić,  uz najavu predavanja koje će studentima održati veleposlanica Kraljevine Švedske Diane Helen Madunic u dvorani Akvarij, Kampus. 

Dan kasnije, 14. svibnja slijedi događanje „Dva grada, dva događanja, more mogućnosti” na kojem će Sveučilište u Rijeci, kao sudionik EPK 2020. te Sveučilište u Trstu kao voditelj ESOF 2020., Europska prijestolnica znanosti, predstaviti aktivnosti i potpisati memorandum o suradnji.

Na konferenciji pod nazivom »Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?« 15. svibnja dr. sc. Slavica Singer, prof. emer. javnosti će predstaviti rezultate novog istraživanja Global Enterprenuership Monitora  dok će u panel raspravi koju moderira ekonomski analitičar Velimir Šonje,među ostalima sudjelovati direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman.

U prostoru Akvarija na Kampusu održat će se po prvi puta izvan Zagreba tematska sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na temu »Etički izazovi u znanosti i visokom obrazovanju«.

Marko Mesarić, zamjenik predsjednice SZSUR-a ukratko je predstavio program ovogodišnjeg SDF-a, koji se odvija paralelno s navedenim događanjima. 

Mesarić je podsjetio da je SDF prije 10. godina krenuo skromno, tek s nekoliko ljudi, da bi danas narastao do pravog festivala,  koji je jedinstven ne samo po tome što je najveći studentski festival u regiji već i stoga što je za posjetitelje besplatan. Očekuje se da će SDF okupiti 30 do 40 tisuća studenata iz Hrvatske i šire regije. Jubilarno izdanje SDF-a povezat će znanstvene, kulturne, sportske i društvene aktivnosti. Bit će i humanitarnog karaktera jer će  kroz humanitarnu utrku i stand-up show biti prikupljana sredstva namijenjena projektu studenata medicine „KosaRI“ kroz koji se izrađuju perike za djecu. Studentska događanja počinju 13. svibnja izradom murala na Kampusu koji će krasiti stepenice Akademije primijenjenih umjetnosti na potezu do Restorana SC-a, a u projekt oslikavanja mogu se osim studenata uključiti i svi ostali zainteresirani.

Više informacija o samim događanjima možete pronaći u kalendaru događanja ili putem linka.

Skip to content