Dodijeljene Nagrade Zaklade

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci svečano su uručene nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci laureatima za kalendarsku godinu 2018. U ime uprave Sveučilišta u Rijeci laureatima je čestitao prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci  prof. dr. sc. Alen Ružić.  

U uvodnom obraćanju okupljenima u Auli magni prorektor Ružić podsjetio je na  nekolicinu vrlo bitnih elemenata, iskoraka, koje poduzima riječko Sveučilište u svome radu zadnje tri godine:

”Sveučilište vodeći brigu o razvoju znanosti, vodi i brugu za razvoj društva. Osim ulaganja u znanost i istraživanja, Sveučilište u Rijeci aktivno je na međunarodnome planu, posebno u European University Association, u kojem rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija ima značajnu i aktivnu ulogu u radu na strateškim pitanjima razvoja visokog obrazovanja.

UNIRI postalo je ravnopravnim parterom saveza YUFE, kao najprestižnije europske mreže sveučilišta, a čega će benefite osjetiti već u narednoj godini. Sveučilište je donijelo razrađeni plan pametne specijalizacije, još jedan bitan dokument koji pomaže usklađivanju s trendovima i aktima na planu europskog razvoja obrazovanja, a nezaobilazne su i razrađene mjere financiranja projekata u znanosti i umjetnosti koje su u kombinaciji s drugim mjerama financiranja od lani do ove godine donijele udvostručenje broja projekata koji se financiraju izvan Sveučilišta, kroz kompetitivne izvore, sumirao je prorektor Ružić najbitnije iskorake važne za budućnost obrazovanja i razvoja istraživanja, znanosti i umjetnosti u Rijeci.

Nazočnima su čestitali i pozdravili ih ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Iva Rinčić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije mr. sc. Edita Stilin. 

Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveoistraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te akademskoj i široj zajednici.

U kategoriji mladi znanstvenici, za područje biomedicinskih i prirodnih znanosti nagrađen je dr. sc. Marko Šestan s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada u kategoriji znanstvenika za društvene i humanističke znanosti pripala je doc. dr. sc. Vilku Petriću s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Za područje biomedicinskih i prirodnih znanosti nagrađen je doc. dr. sc. Davor Dragičević s Odjela za matematiku te doc. dr. sc. Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u području tehničke i biotehničke znanosti.

Nagrada za životno djelo uručena je prof. dr. sc. Vladimiru Takšiću, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U sklopu svečane dodjele Nagrada Zaklade, uručena je i Nagrada za transfer znanja, pokrenuta u suradnji s tvrtkom partnerom Alarm automatika d. o. o. u sklopu programa Riječka ideja, smjer Poticaj.

Nagrađen je i primjer dobre prakse Informatička potpora osobama s disleksijom za efikasnije čitanje uz pomoć slogovne metode (SyllAssist) u kategoriji Poslovna suradnja. Nagrada se dodjeljuje timu u sastavu: izv. prof. dr. sc. Ane Meštrović s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Mihaele Matešić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. sc. Sande Martinčić Ipšić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Dodjeli su bili nazočni predstavnici osnivača Zaklade, članovi akademske i lokalne zajednice, a u glazbenom dijelu programa nastupila je glazbenica Karin Kuljanić uz klavirsku pratnju Roberta Grubišića.

Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci na svojoj je 83. sjednici donio Odluku o dodjeli Nagrada Zaklade za kalendarsku godinu 2018. i Odluku o dodjeli Nagrade za transfer znanja.