KATEGORIJE

Dodjela počasnog doktorata

18.05.2021. / vijesti / Dies Academicus

Počasni doktorat  – gradus Doctoris Honoris Causa, najviše je priznanje koje Sveučilište u Rijeci dodjeljuje od 1995. godine istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama za poseban doprinos od trajnog značenja kako Sveučilištu tako i široj društvenoj zajednici u pojedinim područjima znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a na temelju Statuta i Pravilnika o nagradama i priznanjima Sveučilišta u Rijeci. Do sada je ovo najviše počasno priznanje dodijeljeno osmorici uglednih znanstvenika iz Republike Hrvatske i inozemstva. 

Ovogodišnji počasni doktorat dodijeljen je uglednom znanstveniku i profesoru prof. dr. sc. Martinu Paulu, profesoru kliničke farmakologije, rektoru Sveučilišta u Maastrichtu, Nizozemska.
Za promotora je rektorica imenovala prof. dr. sc. Martu Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete.

U skladu s propisanom procedurom imenovano je stručno povjerenstvo za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnog doktorata, izabran promotor, a konačno izvješće prihvatio je Senat Sveučilišta u Rijeci. Počasno se zvanje ceremonijalno dodjeljuje za Dies Academicus, Dan Sveučilišta, u prisutnosti Senata i gostiju uz čitano izvješće promotora, a laureat ga svojim potpisom u Knjigu počasnih doktora znanosti Sveučilišta u Rijeci i potvrđuje.

PROF. DR. SC.

MARTIN PAUL, dr. med.

Sveučilište u Maastrichtu, Nizozemska

Prof. dr. sc. Martin Paul rođen je 7. ožujka 1958. u St. Ingbertu u Njemačkoj. Diplomirao je medicinu (summa cum laude) i potom stekao doktorat na Sveučilištu u Heidelbergu, a tijekom studiranja dvije je godine proveo kao istraživač na Zavodu za farmakologiju Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, SAD. Predsjednikom Sveučilišta u Maastrichtu postaje 2011. godine, a 2019. izabran je za predsjednika Mreže mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE), najbolje ocijenjene mreže u pozivu Europske komisije za stvaranje pravih europskih sveučilišta. Profesor Paul već se 25 godina kontinuirano bavi kliničkom farmakologijom te provodi eksperimentalna i klinička kardiovaskularna istraživanja, a njegov rad kontinuirano dobiva potporu i sredstva Europske komisije, njemačkog Ministarstva obrazovanja, istraživanja i tehnologije te Njemačke zaklade za istraživanje. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj istraživački rad o hipertenziji i kardiovaskularnih bolesti, kao i dvaju počasnih doktorata – sa Sveučilišta u Würzburgu (Njemačka) i Državnog sveučilišta Lobachevsky (Rusija). U svojoj je profesionalnoj karijeri držao brojne profesorske pozicije u Njemačkoj, SAD-u i Nizozemskoj, a danas je jedan od svjetskih lidera u promicanju akademskog zdravlja i posvećen je poboljšanju zdravlja i dobrobiti na globalnoj razini.

Skip to content