KATEGORIJE

Eminentna domaća i europska imena iz poslovnog svijeta i akademskog sektora na Europskom forumu u Rijeci

21.04.2023. / vijesti / 50UNIRI

Sveučilište u Rijeci je u suradnji s grupacijom Lürssen u prostore nekadašnjeg Eksportdrva na Delti 19. i 20. travnja dovelo jedinstveni dvodnevni događaj, Europski forum, na kojem su brojni stručnjaci, uvaženi gosti i čelnici svjetski poznatih poslovnih divova raspravljali o budućnosti za sveučilišta. Tijekom dvodnevnog druženja akademska i poslovna zajednica Rijeke i Kvarnera imala je prilike iz prve ruke poslušati savjete i iskustva nekih od najuspješnijih ljudi iz poslovnog sektora i visokog obrazovanja u Europi. Izvršni direktor tvrtke Lürssen g. Peter Lürssen, predsjednik Nadzornog odbora Zaklade ERSTE g. Andreas Treichl, suosnivač i operativni direktor Infobipa Roberto Kutić samo su neka od poznatih imena.

Sveučilište u Rijeci već je punih 50 godina nacionalni i regionalni primjer težnje prema izvrsnosti u obrazovanju brojnih naraštaja akademskih građana, koji su postali ili će tek postati nositelji društveno-gospodarskog razvoja, ne samo Rijeke već i regije Kvarnera te posljedično i čitave Republike Hrvatske. Sveučilište u Rijeci ove godine s ponosom obilježava svoju 50. obljetnicu, a taj veliki jubilej proslavit će se nizom događaja i aktivnosti čiji je cilj promišljati o budućnosti i održivosti.

„U pozadini ovog prvog Europskog foruma, za koji se nadamo da neće biti i jedini, leži prvenstveno naša želja za uspostavom komunikacije. Naravno, postoji suradnja između poslovnog sektora i sveučilišta, civilnog sektora, lokalne zajednice i građana. Međutim, naša je ideja da se sa izazovima budućnosti, kao i s društvenim problemima s kojima se danas suočavamo, možemo nositi samo ako okupimo glave, ako na neki način nadiđemo predrasude koje su duboko ukorijenjene u našim institucijama – kako poslovnim tako i sveučilišnim. Moramo zajednički pokušati riješiti probleme jer naša je dužnost, naša moralna obveza, razmišljati o generacijama budućnosti jednako kao što promišljamo o kvaliteti života građana“, istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Zajednički je stav Sveučilišta i tvrtke Lürssen da budućnost obrazovanja leži upravo u međusektorskoj suradnji na više razina. Zato je Europski forum nastojao utjeloviti upravo te vrijednosti u svrhu daljnjeg razvoja te jačanja konkurentnosti opće domaće akademske i poslovne zajednice.

„Jedna tvrtka ne može sama napraviti veliku promjenu unutar određene industrije. Tajna je u tome da moramo usko surađivati s institucijama za obrazovanje i istraživanje. Radeći otvoreno i transparentno, zajedno možemo pronaći rješenje odnosno usmjeriti industriju prema rješenju. Ako nečija dobra ideja ne uspije prvi put, dajte mu drugu priliku i pokušajte učiti iz prvog neuspjeha kako biste drugi put uspjeli. U konačnici je sve na ljudima, kreativnim i inovativnim ljudima“, naglasio je Peter Lürssen, izvršni direktor tvrtke Lürssen, jednog od najvećih svjetskih proizvođača velikih jahti, koji je već neko vrijeme iznimno aktivan i istaknut član riječke lokalne zajednice.

„Kao strateški partner Sveučilišta u Rijeci grupacija Lürssen danas promatra važnost stvaranja novih poslova budućnosti te kontinuirano nastoji raditi vrlo usko i blisko sa Sveučilištem na educiranju novih kadrova koji će sutra raditi na razvojno-istraživačkim projektima obiju strana“, dodala je Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Centra Kvarner.

Svojim bogatim iskustvom i zanimljivim dosjetkama posebnu je pozornost privukao g. Andreas Treichl, predsjednik nadzornog odbora Zaklade ERSTE i nekadašnji glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG, koji je prvoga dana Foruma studentima dao mnoštvo savjeta za budući osobni i profesionalni razvoj.

Na službenom otvorenju Foruma okupljenima se obratio i gradonačelnik Rijeke g. Marko Filipović: „Riječko sveučilište kroz ovu konferenciju sagledava i europsku i globalnu perspektivu, a u svom radu i Rijeci omogućava povezivanje ne samo s akademskim nego i poslovnim sektorom, dok će tvrtka Lürssen provesti projekt koji će promijeniti lice Rijeke. Mislim da ne smijemo propustiti priliku koja se sada pruža Rijeci i mogućnost razvoja grada u budućnosti, u Europi“, zaključio je.

Brojnim sudionicima obratio se i župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina, a u publici su se mogla vidjeti i brojna poznata lica i uvaženi gosti: zamjenik gradonačelnika Rijeke g. Goran Palčevski, veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatkoj Nj. E. g. Haakon Blakenborg, predsjednik Upravnog odbora Erste banke Hrvatska g. Christoph Schöfböck, direktor tvrtke Gitone Kvarner i Liburnia Riviera Hotels g. Johannes Böck, predsjednik Upravnog odbora JGL-a g. Ivo Usmiani, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova i europske integracije gđa Vesna Pusić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju g. Velibor Mačkić i brojni drugi.

Prvoga dana Foruma, 19. travnja, održana je panel-rasprava posvećena studentima pod nazivom Education for the competences of the future, a drugoga dana Foruma održana su čak četiri zanimljiva panela. Svi govornici i informacije o njima dostupne su na poveznici.

Skip to content