KATEGORIJE

Istraživači u školama: provedena radionica izrade sapuna u osnovnoj školi u Opatiji

06.10.2022. / vijesti / eu projekti

Uoči same Noći istraživača kao krovne manifestacije u okviru EU projekta Blue-connect, u petak 30. rujna održana je kreativno-edukativna bilingvalna radionica “Ja istražujem – od gline do sapuna” u organizaciji doc. art. Darije Žmak Kunić (ispred Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, dalje u tekstu: APURI) u prostoru osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” u Opatiji. Osim umjetničkog istraživanja, učenja, rada i stvaranja, djelovanje APURI-ja je posvećeno i kulturnoj animaciji te uključivanju lokalne zajednice i različite publike u interaktivne umjetničke aktivnosti koje se bave idejama o održivom razvoju, zajednici, kretanju i umjetnosti. U sklopu projekta Blue-connect u suradnji s eko školom –  Osnovnom školom Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji, provedena je bilingvalna radionica za učenike i roditelje koje su uključivale niz kreativnih i edukativnih demonstracija i postupaka:

  • Upoznavanje i bilingvalno imenovanje materijala i alata za izradu skulptura, kalupa i sapuna,
  • Izrada skulptura malog formata – kukci od gline (majolika i terracotta),
  • Izrada kalupa od alginata – miješanje smjese i aplikacija na glinene skulpture,
  • Upoznavanje s eteričnim uljima i njihovim dobrobitima – izbor i zastupljenost u procesu izrade sapuna,
  • Kako izabrati i dozirati biljna i eterična ulja aroma-terapeutske kvalitete,
  • Priprema jednostavne smjese za izradu domaćeg sapuna,
  • Lijevanje smjese od sapuna u kalupe,
  • Pakiranje i izrada bilingvalnih etiketa za sapune (talijanski i hrvatski).

Uz Dariju Žmak Kunić kao voditeljicu radionice sudjelovali su i red. prof. art. Jasna Šikanja, doc. art. Sanjin Kunić, predstavnici osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov  – ravnateljica Milana Međimorec, voditeljica eko škole Anja Malvić, voditeljica eko skupine i i talijanske grupe učenika Ivana Uremović Gašić. Uz njih pomogli su i brojni suradnici: doc. art. Dražen Vitolović (savjetnik u području unikatne keramike), asistent Rino Banko (savjetnik u području kalupa), zubotehničar Tanja Ujčić (savjetnica za rad s alginat smjesom), članovi udruge Srce za Volosko, studenti Akademije – diplomski studiji Likovna pedagogija, smjer Kiparstvo.

Radionici je prisustvovalo 32 djece zajedno s nekolicinom roditelja i studenata. Posebnost radionice očitavala se u činjenici da se ista održavala bilingualno, odnosno na hrvatskom i na talijanskom jeziku.

Skip to content