KATEGORIJE

Novi YUFE projekt za poticanje inovacija i poduzetništva kod studenata i osoblja

19.07.2021. / vijesti / eu projekti

Projekt „Inno4YUFE – Towards a pioneering European University that powers a new generation of student entrepreneurs and innovators“ novi je ambiciozan projekt YUFE mreže koji će oblikovati novu generaciju studenata poduzetnika i inovatora. Cilj je projekta ukloniti prepreke za studente poduzetnike te ojačati ulogu visokoškolskih ustanova kao pokretača poduzetničke karijere.

Projekt se financira sredstvima Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a cilj je ove inicijative (HEI Initiative: Innovation Capacity Building for Higher Education) ojačati poduzetnički i inovacijski kapacitet visokih učilišta. Kao dio svoje pilot-faze, inicijativa je osigurala sredstva za 23 projekta, a sljedeći poziv za dostavu prijedloga očekuje se krajem 2021. godine.

Projekt u vrijednosti od 1,2 milijuna eura trajat će do prosinca 2022., s mogućnošću produljenja za 12 mjeseci, a u njemu će sudjelovati 400 studenata iz YUFE mreže i 80 akademskih djelatnika i stručnjaka iz visokoobrazovnih ustanova.

Inno4YUFE omogućit će YUFE mreži da postane prvo europsko sveučilište koje podržava inovacijski i poduzetnički potencijal svojih studenata i osoblja, oblikujući novu generaciju poduzetnika i inovatora koji će pomoći u rješavanju globalnih izazova.

Projekt Inno4YUFE ima nekoliko ciljeva:

  1. Integrirati dimenziju inovacija i poduzetništva u YUFE virtualni kampus pružajući studentima zainteresiranima za poduzetništvo i inovacije otvorenu platformu za suradnju.
  2. Uspostaviti tzv. YUFE Flipped Knowledge Transfer Office, osmišljen za pružanje podrške i mentoriranje studenata poduzetnika i znanstvenika te razmjenu najboljih praksi.
  3. Izgraditi održivu suradnju s odabranim partnerima EIT-a (zdravstvo, digitalne tehnologije, sirovine) s ciljem stvaranja paneuropske mreže inovacijskih zajednica.
  4. Razviti novi program obuke i mentorstva za istraživanje i inovacije kako bi se ojačalo razmišljanje o inovacijama i poduzetništvu studenata i osoblja YUFE mreže.
  5. Pokrenuti YUFE poduzetnički program stažiranja kojemu je cilj studentima pružiti jedinstvene informacije o inovacijskim procesima, pokretanju poduzeća i poduzetničkim vještinama.
  6. Stvoriti YUFE međunarodnu start-up zajednicu i program ubrzanja kako bi studenti dobili što bolju podršku prilikom pokretanja start-up tvrtki. 

Konzorcij Inno4YUFE, koji vodi Sveučilište u Maastrichtu, uključuje sve punopravne YUFE partnere i Gospodarsku komoru Voka Antwerpen-Waasland. Odabran kao jedan od prvih pilot-projekata europskih sveučilišta, YUFE mreža donosi radikalnu promjenu kao jedan od vodećih modela mladih, neelitističkih, otvorenih i inkluzivnih europskih sveučilišta utemeljenih na suradnji između visokoškolskih institucija obrazovanja, javnog i privatnog sektora i građana.  

Za više informacija o projektu Inno4YUFE, možete se obratiti na e-adresu secretariat@yufe.eu.

Skip to content
Virtualna sova UNIRI