O SVEUČILIŠTU / YUFE – MLADA SVEUČILIŠTA ZA BUDUĆNOST EUROPE

YUFE – Mlada Sveučilišta za Budućnost Europe

Mreža mladih sveučilišta za budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE) snažno je strateško partnerstvo mladih, istraživački usmjerenih sveučilišta iz niza europskih država. YUFE mrežu čini devet europskih sveučilišta i dva ne-akademska partnera, koja zajedničkom vizijom žele preoblikovati prostor europskog visokog obrazovanja. Cilj YUFE mreže je uspostavljanje modela mladog, usmjerenog na studente, neelitnog, otvorenog i uključivog Europskog Sveučilišta. Jedinstven ekosustav koji će povezivati sveučilišta sa zajednicama, YUFE se temelji na suradnji visokoobrazovnih institucija i javnog i privatnog sektora te građana diljem Europe.

Studiranje diljem Europe

YUFE Europsko Sveučilište omogućit će budućim studentima da konstruiraju vlastiti studijski program, birajući između programa i aktivnosti koje nudi svako od osam YUFE sveučilišta.

Kako bi omogućili pristup svim sustavima i resursima ovih sveučilišta, mreža će također uvesti i YUFE studentsku iskaznicu, valjanu na svim sveučilištima koja su dio mreže. Službeni jezik YUFE studijskih programa je engleski, ali studenti koji budu proveli period studiranja na sveučilištu u drugoj državi biti će ohrabreni i podržani u učenju jezika države domaćina – YUFE Langugage. Jednom kada uspješno završe svoj studij, studenti će primiti europsku diplomu koja će biti valjana u cijeloj Europi. Diploma će prepoznati ne samo akademski uspjeh studenta, već i njihov trud uložen u mobilnost, učenje jezika, profesionalno usavršavanje, stručnu praksu i volontiranje u zajednici.

Upute za YUFE studente Sveučilišta u Rijeci

Elementi YUFE programa

 • YUFE uvodni program. Kako biste se na najbolji mogući način pripremili za početak YUFE putovanja, YUFE također provodi i uvodni program čija je svrha upoznati vas sa sadržajem, kulturom i ciljevima YUFE inicijative. YUFE uvodnom programu možete pristupiti putem registracije na YUFE virtualnom kampusu te slijedeći upute dostavljene putem elektroničke pošte svakom pojedinom YUFE studentu.
 • YUFE zvijezde. YUFE zvjijezde su inovativan način priznavanja izvannastavnih aktivnosti i kompetencija studenata. Trenutno YUFE prepoznaje ove aktivnosti kroz dodjeljivanje četiri vrste YUFE zvijezda; za mobilnost, za jezične kompetencije, za angažiranost u zajednici i za profesionalno usavršavanje.
 • YUFE Akademija. Skup predavanja i radionica koji se održava jednom godišnje, a namijenjen je svim zainteresiranim studentima, nastavnicima i građanima. Svaka YUFE Akademija održava se s fokusom na određeno tematsko područje.
 • Kako biste ostvarili pravo na YUFE Diploma Supplement (dopunska isprava o studiju), morate ostvariti sljedeće uvjete:
  • Položiti akademske kolegije u vrijednosti od minimalno 12 ECTS bodova (kroz fizičku ili virtualnu mobilnost)
  • Dovršiti YUFE uvodni program (YUFE Induction Courses).
  • Ostvariti minimalno 2 YUFE zvjezdice (uključujući zvjezdicu za mobilnost)
  • Sudjelovati u YUFE Akademiji (najmanje 3 predavanja).

Nakon pristupanja YUFE programu

 • YUFE virtualni kampus. Na samom početku YUFE programa, postat će vam dostupan sav sadržaj YUFE virtualnog kampusa. Na ovoj platformi možete pronaći sve prilike koje YUFE nudi; akademske kolegije, jezične tečajeve, studentske prakse i poduzetničke aktivnosti, te aktivnosti angažiranosti u zajednici.
 • YUFE katalog kolegija i aktivnosti. Na YUFE virtualnom kampusu možete vidjeti sve dostupne aktivnosti koje YUFE nudi. Na stranici svakog pojedinog kolegija ili aktivnosti možete se registrirati za specifični dio YUFE ponude. Nije dopušteno registriranje za one kolegije ili aktivnosti koje nudi sveučilišta na kojem student trenutno studira.
 • Priznavanje ECTS bodova/certifikata. U slučaju da vam je važno da vaše sudjelovanje u YUFE programu bude priznato ECTS bodovima u sklopu vašeg studijskog programa, savjetujemo da mogućnost za ovakvo priznavanje unaprijed (prije odabira kolegija/aktivnosti) provjerite s koordinatorom/voditeljem studijskog programa ili ekvivalentnom funkcijom na vašem studijskom programu.

Potvrda upisa. Nakon što vaša prijava bude zaprimljena, u najkraćem mogućem roku bit će obavljena provjera uvjeta registracije. Ukoliko ispunjavate sve kriterije, bit će vam potvrđena registracija i sudjelovanje u odabranoj aktivnosti. Dobit ćete također i potvrdni mail od koordinatora upisa studenata na sveučilištu koje je nositelj kolegija ili aktivnosti.

Sudjelovanje u kolegiju/aktivnosti

 • Nakon upisa na kolegij/aktivnost. Svi pristupni podaci i informacije potrebne za korištenje različitih resursa bit će vam dostavljeni od strane sveučilišta koje je nositelj kolegija ili aktivnosti. U slučaju da imate određene probleme u komunikaciji s ovim sveučilištem, pozivamo vas da se obratite koordinatoru studenata Sveučilišta u Rijeci na matea.lozancic@uniri.hr.
 • Aktivnosti u sklopu kolegija/aktivnosti. Nakon početka izvođenja kolegija ili aktivnosti, u potpunosti ste izjednačeni u pravima i obavezama sa svim drugim studentima koji sudjeluju, bez obzira na to s kojeg matičnog sveučilišta studenti dolaze. Nemojte oklijevati stupiti u kontakt s nastavnikom ili drugom osobom koja je zadužena za izvedbu kolegija ili aktivnosti koje pohađate.
 • Polaganje ispita, završne provjere ili ekvivalenta. Vaše sudjelovanje u YUFE kolegiju ili aktivnosti završava određenom provjerom znanja ili završnim zadatkom (npr. projektom, studijom itd.). Kao i tijekom cijelog kolegija, pri tome ste izjednačeno u pravima i obavezama sa svim ostalim studentima te ćete od nositelja kolegija ili aktivnosti dobiti sve potrebne informacije.

 

Završetak kolegija/aktivnosti

 • Potvrda završetka. Nakon uspješno završenog kolegija ili aktivnosti, za ovo će vam biti izdana potvrda s kratkim opisom izlaznih kompetencija. Ovu potvrdu izdaje sveučilište koje je nositelj kolegija ili aktivnosti koju ste uspješno završili.
 • Priznavanje ECTS bodova. Ukoliko želite da vam se ostvareni ECTS bodovi priznaju u okviru vašeg studijskog programa, u skladu s prethodno dogovorenom mogućnošću (Sekcija 2), izdani dokument možete koristiti kao temelj za zahtjev za priznavanjem.

Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno nam se obratite na jelena@pravri.hr ili aleksandar.susnjar@uniri.hr, a također savjetujemo da svakako pročitate vodič s često postavljenim pitanjima (FAQ).

Dokumenti

YUFE gradovi

Kako bi se zajamčio pristup što većem broju studenata, YUFE priprema virtualni europski kampus. Izvanredni studenti ili zainteresirani građani koji žele pratiti pojedini online ili fizički kolegij moći će također koristiti YUFE ponudu. Za redovite studente koji studiraju na partnerskim sveučilištima u Europi, YUFE će razviti smještajna rješenja koja će poticati kulturalni kontakt, međusobnu podršku i integraciju u lokalnu zajednicu. Primjerice, jedna od opcija koju YUFE razmatra jest opremanje posebnih domova gdje bi studenti mogli besplatno živjeti tijekom svog boravka i biti u bliskom dodiru s lokalnim stanovništvom. Studentima će biti pružena prilika da doprinesu zajednici u svome susjedstvu te da njeguju kulturu međusobne podrške u svim YUFE gradovima i zajednicama. YUFE studenti će tako biti neposredno uronjeni u lokalno i regionalno društvo te će na taj način biti katalizator za daljnju europsku integraciju.

accordion-block_a9134c0c35e6b5bb62c742ed2fcff37f

YUFE partneri

Kontakt

www.yufe.eu

Twitter: @AllianceYufe
Instagram: @yufe_alliance
Facebook: www.facebook.com/YUFEalliance
@: yufe@uniri.hr

Skip to content