KATEGORIJE

O testisima i testosteronu

17.11.2023. / vijesti / sveučilište i društvo

U četvrtak, 16. studenog 2023. u kasnijim je poslijepodnevnim satima u ”Akvariju” na sveučilišnom Kampusu održana su 2 predavanja u sklopu akcije Movember. O temi ”Tumori testisa” govorio je izv. prof. dr. sc. Dean Markić, a o temi ”Testosteron i muško zdravlje” govorio je doc. dr. sc. Antun Gršković. Predavanja su zajednički organizirali: Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Klinički bolnički centar Rijeka.

Okupljene je uvodno pozdravila rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija: Često govorimo o ženskom zdravlju, ali treba svakako govoriti i o muškom. U suradnji sa studentima Akademije i stračnjacima – izradili smo plakat koji će biti postavljeni po svim sastavnicama riječkog Sveučilišta, a koji prikazuje kako ispravno napraviti samopregled testisa.

PLAKAT

Profesor Markić rekao je u svoje izlaganju: Movember iz pokret iz Australije, koji se proširio se na cijeli svijet. Tijekom 11. mjeseca u godini posebna se pažnja posvećuje muškim bolestima i to: raku prostate, raku testisa i mentalnom zdravlju, a ovdje bi trebalo dodatzi i fizičku aktivnosti. Za rak testisa mamo jako dobar marker za otkivanje i rak se može rano otkriti. Čak 95 % raka testisa može se izliječiti, ako se rano otkrije. Ne zna se točan uzrok nastanka, a sumnja se na prehranu. Samopregled iznimno je važan pa poziv sve studente da pogledaju plakate gdje je pregled detaljno opisan i redovito se samopregledavaju. Ako se uoče kvržice ili uvećanja testisa i sl. – odmah se treba javiti liječniku. Možda i nije tumor, ali bolje ga je pregledati i ustanoviti što je, a to je vrlo uspješno obavlja ultrazvukom. Najbolje je pregledati se nakon tuširanja toplom vodom i to u stojećem položaju. Ukoliko se 1 testis mora ukloniti, ovaj drugi potpuno je dovoljan za normalan spolni život i za reprodukciju. No, svejedno se obavi i krioprezervacija (zaleđivanje sperme na +96 stupnjeva), za svaki slučaj ako bi se u budućnosti što desilo i s drugim testisom, a čovjek želi potomstvo.

Docent Gršković govorio je o testosteronu: Testis je žlijedza koja ima svoju egzokrinu i endokrinu funkciju. No, testis nije solo-igrač i dobiva siglane od hipofize i hipotalamusa. U starijoj životnoj dobi nastupa hipogonadizam, a manjak testosterona može utjecati na muskulatorni sustav, spolno zdravlje… te u konačnici povećati i mortalitet. Kada se dijete začme – svaki se mozak počne razvijati kao ženski, ali zbog jedne male regije na y kromosomu – počinje se razvijati muškarac. Testosteron je također iznimno bitan uz razvoj adekvatnog ponašanja muškarca.

__________

Movember je pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca. Sam naziv nastao je spajanjem dviju riječi moustache (brkovi) i November (mjesec studeni). Pokret je nastao u Australiji 2003. godine te je vremenom izrastao u pokret koji se bavi unaprjeđenjem svjesnosti o muškom zdravlju. Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvo. Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805.

U gotovo 90 % bolesnika javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Prema smjernicama Hrvatskog urološkog društva u muškaraca starijih od 50 godina preporučuje se PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena), ali svakako treba procijeniti koristi i rizike tog postupka. Rak testisa najčešći je maligni tumor koji se javlja u muškaraca između 15. i 44. godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra te je petogodišnje preživljenje oko 95 %. Izuzetno je bitno da se jednom mjesečno učini samopregled testisa kako bi se tumor otkrio u što ranijoj fazi, kada je i liječenje manje agresivno. Pronalazak kvržice na testisu ili njegovo povećanje mogu govoriti u prilog postojanja testisa te je neophodno posjetiti liječnika. Liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

Samoubojstvo je vodeći uzrok smrti među ozljedama kod muškaraca između 20. i 64. godine života u Hrvatskoj. Prema posljednjim su podacima u 2021. godini od suicida umrla 454 muškarca, što je 78 % od ukupnog broja smrti od suicida te godine. Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

Skip to content