KATEGORIJE

Obilježen Dan Filozofskog fakulteta

05.05.2022. / vijesti / o sveučilištu

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježen je Dan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Svečanost je predvodio dekan Fakulteta izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, a prisustvovala je i rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, kao i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Dekan Mijatović u svojem je govoru istaknuo: Nakon dvije pandemijske godine koje su promijenile kolotečinu, uvriježene oblike i uhodane obrasce akademske svakodnevice, načine izvođenja nastave, sudjelovanja u tijelima, donošenju odluka, pa na koncu i obilježavanje važnih jubileja, a ovo je 24. godina FFRI, opet smo zajedno dok istovremeno privodimo kraju akademsku godinu s nastavom uživo. Povijesni podatak, iz perspektive prednika Filozofskog fakulteta obilježava dvije okrugle obljetnice: 50 i 45 godina, Fakultet industrijske pedagogije osnovan je 1972., a Pedagoški fakultet osnovan je 1977. godine pa preimenovan je u Filozofski 1998. godine. Ako je izvorni prednik današnjeg Filozofskog Viša stručna pedagoška škola iz 1953. godine, onda će iduće godine ova sastavnica UNIRI slaviti dvostruki jubilej: 70 godina humanističkog i društvenog obrazovanja u Rijeci te 25 godina Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ta davna, gotovo zaboravljena, obrazovna ustanova iznjedrila je, nizom transformacija, osim Filozofskog fakulteta u Rijeci upravo ove respektabilne sastavnice Sveučilišta u Rijeci, čiji su dekani odnosno prodekani danas s nama: Učiteljski fakultet u Rijeci, Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku te Fakultet informatike i digitalnih tehnologija. Čestitam još jednom kolegama i osobito mi je drago što su ovdje s nama. Tih 70 godina ove obrazovne ustanove, Više stručne pedagoške škole iz 1953., iduće godine preklopit će se s pola stoljeća Sveučilišta u Rijeci i četvrt stoljeća Filozofskog fakulteta u Rijeci. Iza tih brojki su ljudi, generacije studenata i svih zaposlenika. Zato samo danas ovdje.

Rektorica Prijić Samaržija čestitala je Dan Fakulteta te istaknula: Od vaših brojnih postignuća koja nižete kao ustanova, moram izdvojiti reakreditaciju studijskih programa, gdje ste obavili sjajan posao, kako i projekt na usklađivanju s Hrvatskih kvalifikacijskim okvirom, no i brojne druge projekte na kojima radite. Možda nas, kao Sveučilište, često doživljavate kao nekog tko stalno od vas traži neke podatke, neke brojke, ali to je zato što moramo voditi statistike, znati u čemu smo dobri, a na čemu moramo zajedno raditi. Takva kvantitativna metrika često je važna, ali dakako ne može pokazati sve pa planiramo uvesti i neke duga ”mjerenja”, koja mogu reći više od ”suhe” metrike. Zahvalni smo na svemu što činite za naše Sveučilište te sam uvjerena kako ćemo nastaviti zajedno razvijati kulturu kvalitete, vrijednosti i akademskih sloboda!

Zamjenik župana Mamula pozdravio je u ime Županije i župana Zlatka Komadine te čestitao Dan fakulteta.

U nastavku sjednice prodekani Fakulteta iznijeli su kratke osvrte iz svojih resora, nakon čega je dekan uručio zahvalnice nagrađenim nastavnicima te dodijelio dekanove nagrade.

Detalji podnesaka, kao i imena nagrađenih nalaze se u PPT-u.

Skip to content