KATEGORIJE

Objavljen je poziv „Ciljana znanstvena istraživanja“

24.04.2023. / vijesti / eu projekti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Ciljana znanstvena istraživanja“. Poziv se financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Predmet poziva je osigurati podršku kolaborativnim projektima industrijskih istraživanja, koji se provode u suradnji između poduzeća i istraživačkih organizacija. Očekuje se da će podržana istraživanja ojačati put prema istraživanjima više razine tehnološke spremnosti, odnosno prema eksperimentalnom razvoju i inovacijskim aktivnostima.

Prihvatljivi prijavitelji i partneri projekata su istraživačke organizacije i poduzeća (mikro, mala, srednja ili velika). Partnerstvo na projektu je obavezno. Prijavitelji projekt provode u partnerstvu s najmanje jednim i najviše tri partnera. Među prijaviteljem i partnerima treba biti najmanje jedno poduzeće i najmanje jedna istraživačka organizacija.

Predviđeno je da će navedena suradnja pomoći istraživačkim organizacijama u zajedničkom definiranju istraživanja s poslovnim sektorom, što će istraživanju dati veću praktičnu važnost. S druge strane, potpora će poduzećima omogućiti da se više uključe u vrhunska istraživanja, pomoći im da bolje razumiju akademsku zajednicu i da, dugoročno gledano, imaju koristi od vrhunskog istraživanja. Programom se želi potaknuti stvaranje dugoročnih odnosa i suradnje između članova konzorcija koji bi se nastavili i nakon provedbe projekata.

Projektom će se primarno financirati istraživačke aktivnosti na razini tehnološke spremnosti TRL 1-4 , koje se mogu pretežno svrstati u kategoriju industrijskog istraživanja.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog Poziva su istraživanje (temeljno istraživanje, industrijsko istraživanje, priprema i objava publikacija i sl.), priprema projektnih prijedloga za buduće financiranje, planiranje dugoročne suradnje između akademske zajednice i gospodarstva, provjera i zaštita intelektualnog vlasništva, posjećivanje i organizacija konferencija ili drugih događaja povezanih s istraživačkom temom projekta, umrežavanje s potencijalnim međunarodnim i nacionalnim suradnicima, diseminacija rezultata projekta i vidljivost, upravljanje projektom i koordinacija konzorcija te administrativno vođenje projekta.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00 eura, a najviši 1.500.000,00 eura. Za istraživačke organizacije potpora može iznositi 100% prihvatljivih troškova projekta.

Trajanje projekta je između 18 i 36 mjeseci, a provedba projekta ne smije započeti prije predaje projektnog prijedloga.

Prijavitelj može podnijeti više projektnih prijedloga, te se s jednim prijaviteljem može se sklopiti više od jednog ugovora.

Rok za prijavu projekata je 20. listopada 2023. godine.

Dodatne informacije o pozivu, uvjetima i načinu prijave dostupni su na platformi fondovieu, kroz kojega se projekti i prijavljuju. Posebno obratite pozornost na kategoriju Pitanja i odgovori gdje nadležna tijela pružaju pojašnjenja natječajne dokumentacije.

Skip to content