KATEGORIJE

Objavljen je poziv “Stažiranje u gospodarstvu”

19.01.2023. / vijesti / eu projekti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Stažiranje u gospodarstvu“. Poziv se financira iz instrumenta EU sljedeće generacije.

Pozivom će se financirati istraživačke aktivnosti mladih istraživača – doktorskih studenata koje se mogu svrstati u kategoriju industrijskog istraživanja (TRL 4-6), s primjenom u područjima tehničkih, prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Industrijsko istraživanje znači planirano istraživanje ili kritički pregled u cilju stjecanja novih znanja i vještina za razvoj novih proizvoda, procesa ili usluga odnosno za postizanje znatnog poboljšanja postojećih proizvoda, procesa ili usluga.

Prihvatljivi prijavitelji projekata su poduzeća (mikro, mala, srednja ili velika), koja projekt prijavljuju i provode u obaveznom partnerstvu s javnom istraživačkom organizacijom.

U sklopu provedbe projekta, mladi istraživač upisuje doktorat ili je upisao doktorat u akademskoj godini 2022./2023. na istraživačkoj organizaciji, koji je nužno povezan s planiranim istraživačkim radom istraživača u poduzeću. Poduzeće zapošljava mladog istraživača u punome radnom vremenu, na tri godine, koji provodi istraživanje u svrhu izrade doktorskog rada. Poduzeće određuje temu istraživanja koju prihvaća istraživačka organizacija koja je partner na projektu. Istraživačka organizacija omogućuje mladom istraživaču upis na doktorski studij, mentorsku potporu te pristup laboratorijima i ostalim znanstveno-istraživačkim resursima za provedbu projekta.

Projektni tim sastavljen je od mladog istraživača (doktorskog studenta), mentora iz istraživačke organizacije i voditelja istraživanja prijavitelja.

Prihvatljive aktivnosti koje partneri mogu financirati u okviru ovog Poziva su:

  • Provedba dijela znanstveno-istraživačkog projekta (u suradnji s poduzetnikom) te
  • Diseminacija rezultata istraživanja i širenje znanja.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 65.000,00 eura, a najviši 105.000,00 eura. Partneri na projektu mogu ostvariti potporu od 100% prihvatljivih troškova projekta. Prihvatljivi troškovi partnera su:

  • Troškovi materijala i sitnog inventara za potrebe projekta,
  • Troškovi školarine za doktorski studij za studente koji će provoditi istraživanje i raditi u poduzeću prijavitelja (najviše do 2.700,00 eura godišnje). Troškovi se mogu potraživati za najviše 3 godine doktorskog studija upisanog najranije u akademskoj godini 2022./2023.,
  • Troškovi diseminacije (troškovi objave znanstvenih radova, lekture, kotizacije, povezani putni troškovi, troškovi smještaja i dnevnice, troškovi organizacije radionica/konferencija).

Trajanje projekta je maksimalno 36 mjeseci te projekt mora završiti najkasnije do 30. lipnja 2026. godine. Provedba projekta ne smije započeti prije predaje projektnog prijedloga.

Projektni prijedlozi mogu se predavati od 17. siječnja do 31.  prosinca 2023. godine. Međutim, Poziv može biti zatvoren i ranije ako se dodijele sva raspoloživa financijska sredstva.

Dodatne informacije o pozivu, uvjetima i načinu prijave dostupni su na platformi fondovieu, kroz koju se projekti i prijavljuju. 

Skip to content