KATEGORIJE

Odabrano prvih 17 “europskih sveučilišta”

02.07.2019. / vijesti / eu projekti

Europska komisija objavila je popis visokoškolskih ustanova diljem Europe koja će postati dio prve mreže „europskih sveučilišta”. Od 54 primljene prijave odabrano je 17 mreža europskih sveučilišta koja obuhvaćaju 114 ustanova visokog obrazovanja iz 24 države članice.

Europska sveučilišta su transnacionalni savezi ustanova visokog obrazovanja iz cijelog EU-a koje dijele dugoročnu strategiju te promiču europske vrijednosti i identitet. Ova inicijativa za cilj ima znatno povećanje mobilnosti studenata i osoblja te jačanje kvalitete, uključivosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja. Za prvih 17 europskih sveučilišta predviđen je proračun od 85 millijuna eura.

Popis svih mreža europskih sveučilišta možete pronaći na sljedećoj poveznici. Među tim institucijama je i Sveučilište u Rijeci, koje je postalo dio YUFE (Young Universities for the Future of Europe) mreže kao pridruženi partner ove inicijative.

Europska sveučilišta postat će intersveučilišni kampusi unutar kojih će se studenti, doktorski kandidati, osoblje i istraživači neometano kretati. Ujedinit će svoje znanje, platforme i resurse kako bi iznjedrili zajedničke kurikulume ili module koji pokrivaju različite discipline. 

Također, europska sveučilišta doprinosit će održivom ekonomskom razvoju u vlastitim regijama, jer će njihovi studenti blisko surađivati s tvrtkama, lokalnim vlastima, profesorima i istraživačima u potrazi za odgovorima na izazove s kojima se njihove regije suočavaju. 

Ovaj prvi poziv – zajedno s drugim koji se očekuje ove jeseni – testirat će različite modele za provedbu novog koncepta europskih sveučilišta i njegov potencijal za poticanje visokog obrazovanja.

Za sljedeći dugoročni proračun EU-a koji traje od 2021. do 2027. godine Komisija je predložila da se u potpunosti iskoriste “europska sveučilišta“ u okviru programa Erasmus+, uz znatno veći proračun.

Skip to content