KATEGORIJE

Otvoren je natječaj programa Interreg Dunavska regija

04.10.2022. / vijesti / eu projekti

Program transnacionalne suradnje Interreg Dunavska regija objavio je prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga.

Projekti koji će biti financirati ovim pozivom trebaju doprinijeti razvoju inovativnije, održivije i socijalno osjetljivije dunavske regije te biti usmjereni područjima poput istraživanja i inovacija, prijelaza na zeleniji transport i energiju, zaštite okoliša, sigurnijih i uključivijih društava, podrške pametnim javnim uslugama i dr. Ovi projekti trebali bi utjecati na nacionalne, regionalne i lokalne politike, zbog čega Program potiče konkretna ulaganja u pilot akcije.

Poziv je usmjeren na financiranje projekata koji adresiraju prioritete 1, 2 i 3 Programa te specifični cilj 4.2, kako slijedi:

  1. Pametnija dunavska regija
  2. Zelenija i nisko-ugljična dunavska regija
  3. Socijalna dunavska regija
  4. Bolje upravljanje suradnjom u dunavskoj regiji: 4.2 Povećani institucijski kapaciteti za teritorijalno i makroregionalno gospodarenje 

Svako projektno partnerstvo mora biti sačinjeno od barem tri projektna partnera iz tri različite države iz programskog područja. Prihvatljivi prijavitelji su javne i privatne neprofitne organizacije sa sjedištem u jednoj od 9 država članica EU (Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te 5 država koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija i Ukrajina), a koje sudjeluju u Programu. Vodeći partner može i ne mora biti iz EU, s iznimkom ukrajinskih organizacija koje u ovom Pozivu mogu sudjelovati isključivo kao partneri.

Program financira najviše 80% ukupnih troškova projekta, dok 20% organizacije moraju same sufinancirati.

Trajanje projekata je najviše 30 mjeseci. Procijenjuje se da će projekti započeti s provedbom u siječnju 2024. godine.

Prijava projekata odvijat će se u dvije faze:

  1. U prvoj fazi prijavitelji moraju putem e-sustava Jems (Joint Electronic Monitoring System) predati Iskaz interesa (eng. Expression of Interest – EoI) s osnovnim podacima o projektu te strateškoj važnosti za Program. U ovoj fazi nije potrebno predavati dodatnu dokumentaciju. Rok za predaju iskaza interesa je 21. studeni 2022. godine u 14.00 sati.
  2. U drugoj fazi, projekti koji su odabrani na temelju iskaza interesa bit će pozvani da predaju cjelovit projektni prijedlog te popratnu dokumentaciju. Očekuje se da će rok za drugu fazu biti u proljeće 2023. godine.

Više informacija o Pozivu možete pročitati u najavi, a detaljnije informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Programa.

U svarhu kvalitetnije pripreme projektnih prijedloga, tijekom listopada će se održati niz informativnih događanja vezanih uz Poziv. Ukoliko imate specifičnih pitanja, možete se obratiti i našoj nacionalnoj kontakt točki, g. Ivanu Lajtmanu iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na ivan.lajtman@mrrfeu.hr.

Skip to content