KATEGORIJE

Posjet rektora Sveučilišta u Regensburgu

21.10.2019. / vijesti / ostalo

Rektor Sveučilišta u Regensburgu prof. dr. sc. Udo Hebel posjetio je u suboru, 19. listopada 2019. u pratnji supruge prof. dr. sc. Birgit Bauridl, također profesorice na Sveučilištu u Regensbrugu, Rektorat Sveučilišta u Rijeci. Susret je dogovoren nastavno na Ugovor o suradnji sa Sveučilištem u Regensburgu, potpisan u Banskim dvorima 2. svibnja ove godine. Potpisnici Ugovora su rektorica prof. dr. sc. Snježana prijić Samaržija, rektor Sveučilišta u Regensburgu prof. dr. sc. Udo Hebel i prof. dr. sc. Ulf Brunnbauer, direktor Instituta za istočne i jugoistočne Europske studije u Leibnizu.

Rektorica Prjić Samaržija predstavila je Sveučilište u Rijeci multimedijskom prezentacijom. Fokusirala se na suradnju Sveučilišta sa širom društvenom zajednicom te istaknula kako je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020., a Sveučilište partner Gradu u tom velikom projektu.

S obzirom na to da je jedan od mogućih vidova suradnje organiziranje zajedničke lčjetne škole na Cresu u palači Moise, u suradnji i organizaciji Instituta za istočne i jugoistočne Europske studije u Leibnizu i Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci – CAS SEE, rektorica je prezentirala palaču Moise i njene mogućnosti.

Postavljeni su i temelji za razvijanje daljnje suradnje iz područja mirovnih studija, gdje je glavnu riječ vodio doc. dr. sc. Nebojša Zelić s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok je izv. prof. dr. sc. Vjeranu Pavlakoviću s Odjseka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rektor Hebel uputio poziv za održavanjem predavanja na Sveučilištu u Regensburgu o temi kulturnog sjećanja.

Rektor Hebel pozvao je i rektoricu Prijić Samaržiji da ona i delegacija sa Sveučilišta u Rijeci dođu u posjet Sveučilištu u Regensburgu, gdje bi se detaljnije razgovaralo o razvijanju daljnjih oblika suradnje, s obzirom na to da je zaključeno kako su Sveučilište u Regensburgu i Sveučilište u Rijeci vrlo slični, oboje osnovani krajem 1960-ih, odnosno početkom 1970-ih godina te po današnjem broju sastavnica i studenata imaju mnogo sličnosti i pregršt zajedničkih tema. Također je važno spomenuti kako UNIREG i UNIRI ostvaruju čvrstu i aktivnu suradnju preko Erasmus programa u kontinuitetu od 2014. godine.

Na koncu je prof. dr. sc. Hebel, zaključio kako je lijepo razgovarati i planirati suradnju, ali da bi bilo najvažnije učiniti prvi akcijski korak i graditi bazu zajedničke suradnje, s čim se složila rektorica Prijić Samaržija te je zaključeno da će se operativno krenuti s konkretnim koracima suradnje dolaskom delegacije UNIRI u radni posjet Sveučilištu u Regensburgu.

Skip to content