KATEGORIJE

Zajedrila prva YUFE Fiumanka

06.06.2024. / vijesti / sport

U Riječkom je zaljevu, kao prvo događanje ovogodišnje jubilarne 25. Fiumanke, u četvrtak, 6. lipnja 2024. održana prva YUFE Fiumanka. Natjecala su se sva sveučilišta ujedinjena u Savez Young Universities for the Future of Europe (YUFE), kao i posada Centralnog YUFE Ureda – njih ukupno 12. Treće je mjesto osvojila ekipa Sveučilišta u Essexu iz Velike Britanije, drugo je mjesto pripalo ekipi Sveučilišta ”Nikola Kopernik” iz Poljske, a pobjedu je odnijela posada brodice Sveučilišta ”Karlo III.” iz Madrida.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija zahvalila je svima na sudjelovanju i uvaženim gostima iz Europe na dolasku u Rijeku, istaknula kako se nada da je ovo samo prva YUFE Fiumanka te podijelila medalje najboljima. Jedrenje kao timski sport i YUFE Fiumanka izvrsna su prilika za povezivanje, zabavu i stjecanje novih vještina. Nadamo se da će i ova regata postati tradicija unutar YUFE mreže, stvarajući istinsku zajednicu između ovih deset institucija i njihovih lokalnih okruženja, naglasila je rektorica.

Ljestvica:

Fiumanka već četvrt stoljeća svake godine u Rijeci u lipnju okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije, a njima su se unatrag tri godine pridružili i studenti. I to ne samo riječki, jer je ove godine Fiumanku otvorila međunarodna studentska regata europske mreže deset sveučilišta YUFE. Na prvoj YUFE Fiumanki zajedrili su studenti iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Cipra, Finske, Ujedinjene Kraljevine, Poljske, Francuske i Rijeke te posada Centralnog YUFE ureda. Tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja bit će održane regate sastavnica riječkog Sveučilišta, uz tradicionalni Student Day Festival, koji će zaokružiti studentski vikend sporta i zabave.

Skip to content