KATEGORIJE

Radni sastanak EDIH Adria projektnih partnera

06.07.2022. / vijesti / eu projekti

Sveučilište u Rijeci, kao koordinator projekta, danas je u prostorijama STEP RI Znanstveno-tehnologijskog parka bilo domaćinom radnog sastanka partnera projekta EDIH Adria – Europskog centra za digitalne inovacije, odobrenog za financiranje iz programa Digitalna Europa sredinom lipnja.

Cilj sastanka bio je razjasniti sve potrebne administrativne korake koji prethode potpisivanju Ugovora o dodjeli sredstava s Europskom komisijom, podijeliti dostupne informacije vezane uz komponentu nacionalnog sufinanciranja, ukratko predstaviti aktivnosti svih radnih paketa i usluge koje će se nuditi poduzećima i javnom sektoru, definirati datum početka projekta te odgovoriti na sva otvorena pitanja.

Projektne aktivnosti obuhvatit će privatni i javni sektor na području Jadranske Hrvatske, uz umrežavanje i sinergijsku suradnju na području cijele Hrvatske i s ostalim EDIH-ovima u Europskoj uniji. Projektom će se nastojati potaknuti razvoj inovacijskog ekosustava (koji uključuje poduzetnike, udruge poslodavaca i potporne institucije, obrazovni sektor, te javni sektor i kreatore politika), temeljen na dvjema ključnim tehnologijama: umjetnoj inteligenciji i računarstvu visokih performansi.

Trajanje projekta, čiji se službeni početak očekuje krajem ove godine, jest 36 mjeseci, s mogućnošću produljenja na dodatne četiri godine, a proračun projekta je 2,645 milijuna eura. Osnovni izvori sredstava, u jednakom omjeru, su bespovratna sredstva odobrena iz navedenog projekta EU te iz nacionalnog Mehanizma za oporavak i otpornost.

Skip to content