KATEGORIJE

Posjet tvrtki Huawei u Kini

05.12.2019. / vijesti / studenti

Marko Njirak i Erik Otović, studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci nedavno su se vratila iz Kine, gdje su kao najbolji studenti otputovali, s još osmero studenata iz Hrvatske na poziv tvrtke Huawei. Ova tvrtka koja je poznata ne samo zbog sve popularnijih vrhunskih mobilnih telefona i kao predvodnik u budućoj 5G tehnologiji, već zbog ozbiljnje koknurencije američkim interesima dominacije na tom području, prisutna je u više od 170 zemalja. Njihovim proizvodima koristi se već trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u prošloj godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 15 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Upravo u istraživačkom razvojnom centru u Shenzenu u Kini u blizini Hong Konga boravili su i riječki studenti, koji su se vratili puni dojmova.

”Vozili smo se dvadesetak minuta autobusom kroz jedan dio grada u Shenzenu, koji ima više od 12 milijuna stanovnika, pa sam pitao, kada ćemo već jednom doći u taj razvojni centar. Kada su mi odgovorili da se tih dvadeset minuta zapravo vozimo kroz razvojni centar, ostao sam totalno začuđen. To nije samo jedna zgrada, to je pravi mali grad”, kaže Marko Njirak, o svom prvom dojmu s razvojnim centrom Huawei gdje je proveo tjedan dana.


Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potpisali su još u travnju Memorandum o suradnji u projektu “Seeds for the Future”, kojim se Hrvatska pridružila inicijativi koja okuplja studente u više od stotinu država u razmjeni znanja i iskustva. Prvi studenti iz Hrvatske koji su bili u Kini i vratili se nakon dvotjedne prakse u Kini, puni su pozitivnih dojmova, a među njih deset bili su Marko i Erik. Studenti su u dva tjedna stekli vrijedna nova znanja koja će jednog dana implementirati u svoje karijere, što je i bila svha ovog stručnog posjeta.

Preuzeto s portala novilist.hr.

Skip to content