KATEGORIJE

Stvaranje kulture uključivosti u YUFE Alijansi

06.06.2024. / vijesti / diversity

U srijedu, 5. lipnja 2024., tijekom YUFE tjedna na Sveučilištu u Rijeci, održana je radionica pod nazivom “Equity, Diversity, and Inclusivity (ED&I) Workshop: Creating a Culture of Inclusion”. Bila je namijenjena institucionalnim koordinatorima YUFE partnerskih institucija.

Deset sudionika*ca su kroz radionicu vodili Karen Bush sa Sveučilišta u Essexu, voditeljica YUFE radnog paketa koji se bavi upravo temama jednakopravnosti, inkluzije i poštivanja različitosti, te članica i član UNIRI tima za različitost i uključivost, Sandra Nuždić i Tino Vodanović.

Ciljevi radionice bili su, među ostalim, olakšati zajedničko razumijevanje termina kojima se koristimo kada govorimo o temama različitosti i uključivosti u YUFE kontekstu, budući da predstavnici*e svake partnerske institucije dolaze i promišljaju o spomenutim temama iz specifičnog konteksta okruženja u kojem djeluju. Obrađivane teme uključivale su faktore koji doprinose inkluzivnijem okruženju unutar institucije te načine na koje se (od)nositi u situacijama kada uočimo neprimjereno ponašanje.

Osobito zanimljiva rasprava pokrenuta je za vrijeme i nakon vježbe “Galerija privilegija”, čiji je cilj kroz kratke situacije iz svakodnevnog života potaknuti sudionike*ce na razmišljanje i pomoći im osvijestiti činjenicu da postoji područje u kojem je svatko od nas privilegiran*a bez obzira na različite okolnosti u kojima se nalazimo. Osim osvješćivanja privilegija svake osobe, bilo je govora i o potrebi za međusobnom pomoći i podršci kada je riječ o aspektima u kojima pojedine osobe nisu privilegirane. Osobno me se najviše dojmila spomenuta vježba iz razloga što smatram da je s vremena na vrijeme potrebno ponovno osvijestiti vlastitu privilegiranost kako ju ne bismo uzimali zdravo za gotovo, budući da privilegiranost ne biramo.

Na kraju radionice, uz izuzetno pozitivne reakcije prisutnih, zaključeno je da jedino uz konstantne zajedničke napore možemo stvoriti otvorenije i inkluzivnije okruženje.

Ovakve i slične aktivnosti sastavni su dio YUFE ponude, a postoje i online verzija YUFE treninga o ravnopravnosti, poštivanju različitosti i uključivosti koja je dostupna svima. Kako pristupiti treningu provjerite ovdje.

Autor teksta: Tino Vodanović

Skip to content