KATEGORIJE

Otvoren je treći natječaj programa Interreg Euro-MED

06.10.2022. / vijesti / eu projekti

Objavljen je treći Poziv na dostavu projektnih prijedloga unutar programa transnacionalne suradnje Interreg Euro-MED. Poziv se objavljuje nastavno na rezultate prvog Poziva, u sklopu kojega nisu utrošena sva sredstva odnosno nisu pokrivena sva planirana područja Euro-MED programa.

Stoga se i treći poziv se provodi u okviru Specifičnog cilja 6.6 „Aktivnosti za potporu boljem upravljanju suradnjom“ unutar trećeg prioriteta Programa “Upravljanje Mediteranom”, a financirat će se dvije vrste projekata: 

  • Projekti tematskih zajednica (eng. Thematic Community Projects – TCP) – projekti koji blisko surađuju sa svim  korisnicima Euro-MED tematskih projekata (projektima financiranima u sklopu prvog i drugog prioriteta), kako bi promovirali rezultate tih projekata, poticali i olakšali iskoristivost rezultata te omogućili povezivanje i sinergiju između financiranih projekata, kao i prijenos rezultata projekata na druga područja i dionike;
  • Institutional Dialogue Projects (IDP) – projekti koji podržavaju učinkovitu suradnju svih dionika u područjima misija Euro-MED programa. Ovim projektima je cilj poboljšati uvjete za prijenos projektnih rezultata u praksu i javne politike, uz poboljšanu koordinaciju s dionicima unutar i izvan Euro-MED područja.

Predviđeno je financiranje jednog TCP projekta (s proračunom od 5 milijuna eura) te tri IDP projekta (svaki s proračunom od 4 milijuna eura). Projekti koji će biti financirani u okviru ovog poziva obuhvaćaju slijedeće misije Euro-MED programa: 

  • Prirodna baština (1 TCP i 1 IDP projekt)
  • Zelena životna područja (1 IDP projekt)
  • Održivi turizam (1 IDP projekt)


Cilj poziva je kroz projekte omogućiti bolju koordinaciju zajednice projekata u svrhu međusobne razmjene znanja i jačanja sinergija, oblikovanje projektnih rezultata u praksu i politike na programskom području te podrška prijenosu i implementaciji rezultata tematskih projekata u prakse i politike.
 
Projektni konzorcij se mora sastojati od barem 6 projektnih partnera iz 6 država programskog područja. Program financira najviše 80% ukupnih troškova projekta, dok 20% organizacije moraju same sufinancirati.
 
Svi projektni prijedlozi moraju biti podneseni elektronskim putem pomoću e-sustava JEMS do 03. studenoga 2022. u 13.00 sati.

Detaljne upute i uvjete vezane uz Poziv možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Programa. Također, za sva pitanja na raspolaganju je i nacionalna kontakt točka, g. Marko Opančar iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (marko.opancar@mrrfeu.hr).

Skip to content