KATEGORIJE

Vidimo se na Noći istraživača – petak 29. rujna od 17 do 22 sata!

13.09.2023. / vijesti / eu projekti

Uzbuđeno odbrojavamo dane do ovogodišnje Noći istraživača koja će se održati u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku u petak, 29. rujna!

Posjetitelji će još jednom imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama, predavanjima i brojnim drugim aktivnostima, kroz koje će se predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način. Teme su prilagođene različitim uzrastima, od predškolske dobi do studenata i široke javnosti tako da će se pronaći nešto za svakoga!

Posjetite Noć istraživača u nizu jadranskih gradova

Programi Noći istraživača odvijat će se na popularnim gradskim lokacijama u vremenu od 17:00 do 22:00 sata:

  • Rijeka: Exportdrvo na Delti
  • Pula: Studentski trg i Fakultet ekonomije i turizma, Stanica 50
  • Zadar: Sveučilište u Zadru – obnovljena zgrada stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru – Pomorski simulator (Ul. Ruđera Boškovića 2), Riva ispred UNIZD, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Pomorska škola Zadar, Kazalište lutaka Zadar
  • Split: Prokurative, Francuska alijansa, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu
  • Dubrovnik: Sveučilište u Dubrovniku, Ćire Carića 4

Svi sadržaji su besplatni i otvoreni bez prijave za sve zainteresirane. Detaljan program događanja pronađite na našoj mrežnoj stranici jaistrazujem.hr.

Što vas očekuje u Rijeci?

Rijeka će svoje istraživače, kao i prethodne godine, ugostiti u Exportdrvu na riječkoj Delti. U realizaciji programa sudjeluje  gotovo stotinu znanstvenika s 10 sastavnica Sveučilišta u Rijeci, na 19 znanstvenih postaja.

Posjetitelji će i ove godine imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama, predavanjima i drugim aktivnostima, kroz koje će se na razumljiv i zabavan način predstaviti najnovija znanstvena otkrića i dostignuća.  

Što nas razlikuje od banane?, Što vinske mušice rade u laboratoriju?, Kako nastaju galaksije?, Što je fluorescencija te kako se koristi u medicini?, Zašto dolazi do poplava?, Kako funkcioniraju bespilotne letjelice?, Kako različite stvari iz naše okoline izgledaju kada ih povećamo desetke tisuća puta?, Zašto vam se noge pokreću i tko im to nalaže?, Kako prikupljati energiju okoline i njome napajati male uređaje?, samo su neka od pitanja na koja ćete moći dobiti odgovore tijekom održavanja Noći istraživača u Rijeci.

Kako nam je bilo lani, pogledajte ovdje, a za više informacija vezanih uz ovogodišnji program i događanja u Exportdrvu zapratite naš Instagram i Facebook profil.

BLUE-CONNECT partneri povezani morem

Podsjećamo da se Europska noć istraživača se organizira u okviru Horizon Europe projekta ”Reconnect Science with the Blue Society – Blue-connect’‘, koji okuplja 9 partnerskih institucija: Sveučilište u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Jurja Dobrile u Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP-RI.

Pridružite nam se u kreiranju, istraživanju i otkrivanju znanosti na ovogodišnjoj Noći istraživača!

Gradimo, liječimo, slikajmo, računajmo, dizajnirajmo… istražujmo zajedno i u 2023. godini!

Pogledajte kako nam je bilo prošle godine, kada smo privukli više od 7.000 zainteresiranih posjetitelja – broj koji svakako očekujemo nadmašiti ove godine!

Skip to content